Hon hörde en kvinna skrika

- Jag vaknade mitt i natten, av att jag hörde någon skrika så hemskt.Birgitta Karlsson bor strax intill platsen där en 79-årig kvinna i helgen våldtogs av en okänd gärningsman.Många känner sig oroliga över det som hänt, men polisen manar till lugn och normal försiktighet.

Brottsplats. Den 79-åriga kvinnan överfölls strax bortom kvarterslokalen, där hon varit på fest.

Brottsplats. Den 79-åriga kvinnan överfölls strax bortom kvarterslokalen, där hon varit på fest.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2007-12-04 04:00
Natten mot söndagen utsattes en äldre kvinna för en grov våldtäkt i kvarteret Stäven på Gråbo, där hon deltog på en privat födelsedagsfest i Hyresgästföreningens kvarterslokal. Det var när hon gav sig av därifrån hon blev överfallen.
Klockan var omkring ett, när närboende Birgitta Karlsson vaknade av skrik på gården utanför hennes sovrumsfönster.
-Jag trodde det var ungdomar som gapade och skrek, det är inget ovanligt här, så jag somnade om. Först på morgonen förstod jag att något hänt, när jag såg polisens avspärrningar. Det känns obehagligt att en så gammal människa råkat illa ut.
Birgitta Karlsson, 64, konstaterar dock att hon trivs jättebra på Gråbo. Hon tycker att där är grönt och fint och att folk är trevliga och vänliga.
Trots det som nu hänt är hon inte orolig för att råka illa ut.
- Absolut inte! Jag tror jag skulle klara mig även om jag blev överfallen. Jag har bott 20 år i Stockholm och har gått en självförsvarskurs. Det måste man!

Kvarterskoll
Eva Larsson och Ingela Dahlby är två av fyra kvartersvärdar i Stäven. Under måndagen fick de ta del av åtskilliga hyresgästers reaktioner.
-Man hör att folk inte vågar gå ut när det är mörkt. Man tänker ju att sådant här inte ska hända här, här inne. Men det kan hända var som helst, säger Eva Larsson som ändå blev förvånad över det grova brottet.
Hon upplever inte Stäven som ett otryggt kvarter. Tvärtom.
- Det har blivit lugnare och lugnare. Det var 20 år sedan det var en del stök här.
- Här är öppna ytor och vi har fått mer lampor, men det går ju inte att ha ljust överallt. Då kan inte hyresgästerna sova.
Ingela Dahlby har jobbat för Gotlandshem i 29 år och hon tycker att samhället överlag blivit mer våldsamt.
- Jag kan känna mig lite orolig, faktiskt. Vi har friskvård på arbetstid, men jag vågar inte gå ensam ut i skogen. Det känns otäckt.

Extremt
Kriminalkommissarie Fredrik Persson, som leder våldtäktsutredningen, säger sig ha förståelse för att allmänheten oroas. Samtidigt menar han att sannolikheten att fler ska drabbas, är mycket liten.
Överfallsvåldtäkter är i sig mycket ovanliga och att äldre människor utsätts för dem, är extremt ovanligt.
- Det här är en separat, väldigt isolerad händelse. Jag anser inte att man ska vara jätterädd för att gå ut på kvällarna, bara man vidtar normala försiktighetsåtgärder, säger Fredrik Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om