Gotland är Östersjöns eget Gnosjö och företagstätt. Av omkring 9 000 registrerade bolag är 7 500 aktiva. Två bra somrar har fått många på fötter igen efter pandemin.
– Så kommer det här! Många har en enorm oro och det är tufft, säger Pernilla Swenson om läget just nu, med en kommande vinter då kostnaderna ökar, ett elpris som skenar och en inflation som närmar sig tio procent.
Ändå menar hon att det finns en stor framtidstro inom öns näringsliv, och ett ljus i mörkret som hon vill vara med att tända med hjälp av sina egna erfarenheter.
Pernilla Swenson föddes rakt in i ett av öns många familjeföretag, Perssons buss, som startades av hennes pappa Jörgen.
– Jag växte upp i bussen. Pappa jobbade mycket och körde. Det var buss ut i Europa, och mamma och jag åkte med. Det var inget konstigt med det, det var så vi umgicks, säger hon.
Efter två år i USA och flera år som säljare i Stockholm, med ”gratulationskort och doftljus” till butiker, utbildade sig Pernilla Swenson till massageterapeut och blev kring millennieskiftet värvad av Sudrets hockey och flyttade hem.
Våren 2002 blev Jörgen sjuk i cancer och gick bort bara tre månader senare.
– Då satt mamma själv med företaget. Jag och brorsan gick in som delägare. I företagarfamiljer är det inte som att man går till jobbet, det är ett sätt att leva och där hjälper alla till, säger Pernilla Swenson och berättar hur bolaget efter att man köpt upp Ala buss växte till som mest 17 bussar.
Efter att ha varit med i många upp- och nedgångar, och när företaget blev av med upphandlingen, tog orken slut.
– Jag orkade inte längre. Jag satt och körde buss dagen efter att pappa gått bort. Jag hade inte längre det jag behövde, energin och lågan som brann var borta, säger hon och berättar att det är två år sedan hon lämnade företaget som drivs vidare av hennes bror.
Att livet kan vara den bästa skolan tog Pernilla Swenson med sig i karriärbytet. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är hon en i teamet av företagsrådgivare på Almi.
– Jag tycker att det är oerhört kul, för jag får ändå vara med i företagsvärlden som jag älskar, säger hon medan kollegan Linus Atterby kommer in och fyller på kaffe.
Som rådgivare har hon stor hjälp av sina tidigare erfarenheter.
– Jag känner igen känslan av att man som företagare ibland kan känna sig sjukt ensam och utsatt. Jag vet hur lätt det kan kännas som att allt går emot en, att känna att inte orkar, och att det inte finns något att göra åt det, säger hon och berättar att hon vet hur det är att ha en klump av oro i magen och uppleva stress över situationer, men också hur roligt det är när allt flyter på.
Almi företagspartner Gotland ägs till 51 procent av staten och 49 procent av Region Gotland. Den mesta av rådgivningen är gratis.
– Jag tror att många företag skulle kunna växa, om de fick lite hjälp. Många är ensamma i sitt företag. Att bolla frågor, som vad det skulle innebära at ta in en person till, med någon utomstående som inte hör till familjen är bra. Vi kan ibland ställa de lite obekväma frågorna, säger Pernilla Swenson.
I tider av ekonomisk oro erbjuder hon hjälp att se över kostnader och möjliga besparingar.
– Och att försöka hitta tillbaka till glädjen, att inte gräva för stort hål utan försöka lägga tillbaka jorden i det där hålet. När man själv har varit där förstår man att man inte behöver skämmas – man är inte ensam.