En eftermiddag under Almedalsveckan förra sommaren flockades journalister på Visby flygplats när statsminister Ulf Kristersson satte sig i ett elflyg för att ta en tur över Visby. De gotländska ambitionerna att bli först i landet med en elflygslinje uppmärksammades.
I tysthet hade arbetet pågått flera år. I oktober 2021 fick Visby flygplats tre laddplatser för elflyg, och i samband med invigningen av dem landade det första elflygplanet i Visby.
BRA flyg hakade på, och presenterade planer på en första elflygslinje som bedömdes kunna starta 2026, eller ”så fort tekniken tillåter”.
Vid BRA arbetade Maria Fiskerud som hållbarhetschef fram till våren 2023, då hon bestämde sig att satsa fullt ut på elflyg och började vid flygplanstillverkaren Heart Aerospace i Göteborg.
Nu ska Maria Fiskerud leda en förstudie om kommersiellt elflyg till Gotland. Hon var med och arrangerade turnén som ledde till att det första elflyget landade i Visby 2021, och hon har tidigare pratat elflyg på Almedalsveckor. Förutom att leda den gotländska förstudien arbetar hon även som projektledare för det nordiska nätverket för elflyg.
– Gotland har bra förutsättningar eftersom diskussionen har varit igång länge, och det finns engagemang och ett lokalt nätverk, säger hon.
Sedan 2022 finns ett gotländskt nätverk där bland annat Svenska Spel och Region Gotland ingår. Nätverket höll en träff på Visby flygplats hösten 2023. Då konstaterades att det är många pusselbitar som måste falla på plats för att ambitionerna om en flyglinje ska förverkligas.
Science Park Gotland står bakom förstudien, som ska vara klar till Almedalsveckan. Maria Fiskerud räknar med att kunna presentera hur elflyg ska kunna påverka den regionala utvecklingen positivt. Detta kan i sin tur leda till att gotländska intressen, både offentliga och privata, beställer ett första flygplan.
– De första beställningarna av elflyg hos Heart Aerospace är redan gjorda, av flygbolag i Kanada och USA, berättar Maria Fiskerud.
Ska Gotland ha en kommersiell linje igång 2028 behöver man agera snabbt. Det har lokala myndigheter gjort på andra håll. Förra året tecknade Ålands landskapsregering en avsiktsförklaring om köp med Heart Aerospace, och på Lofoten har lokala myndigheter tillsammans med näringslivet gjort en beställning hos den norska flygtillverkaren Elfly.
– Förstudien kommer att visa vilka steg vi behöver ta för att komma framåt även på Gotland, säger Maria Fiskerud.