Hon samlar på betydelsefulla möten inom vården
Det negativa inom vården har fått dominera allt för länge!Det anser frilansjournalisten, författaren och den utflyttade gotländskan Catherina Ronsten. Nu efterlyser hon berättelser om betydelsefulla och positiva möten inom vården, där både patienter och personal är välkomna att dela med sig av sina erfarenheter. Boken vill hon tillägna de som dagligen gör hjälteinsatser inom vården.Det ska bli en bok som ger mer och sprider solsken.
Betydelsefulla möten mellan lärare och elever, som levt kvar långt efteråt. "Betydelsefulla lärare en samling berättelser om lust och växtkraft" har sålt i över 11000 exemplar på två år.
Det finns en inneboende och ofta underskattad kraft i möten, menar Catherina. De kan nästan omärkligt förändra ett livs bana, så upptäcker man inte förrän efteråt hur betydelsefullt det där mötet blev. Dessutom, menar hon, borde vi bli bättre på att tala om för andra vilken roll de spelat eller spelar i ens liv.
Det är så fint att man kan ge bort det, att säga till någon "vad du har varit betydelsefull för mig!".
<span class=MR>Blickarna vänds</span>
Nu vänder hon blickarna mot möten inom vården.
Mot allt från distriktsköterskor och barnmorskor, till åldringar, föräldrar och anhöriga, patienter och före detta patienter. Hon använder samma metod som inför den förra boken: hon efterlyser på bred front berättelser från alla som känner att de har något värdefullt att berätta.
Boken kommer att innehålla omkring 100 röster, varav 10 längre intervjuer och 90 korta historier, citat och dikter.
De är tänkta att visa hur betydelsefulla möten mellan patienter och personal kan bli. Frågor hon ställer sig är: Vad är det som gör vissa möten extra betydelsefulla? Vad i mötet är det vi bär med oss långt efteråt? Vad är ett bra möte och varför? Kampanjen sker med stöd av Landstingsförbundet, Kommunal och Vårdförbundet.
Boken kommer att vara klart färgad av Catherinas uppfattning att det negativa inom vården har fått dominera allt för länge. Hon kommer bara att ta med positiva berättelser om konstruktiva möten.
Visst har jag fått höra att jag borde skriva om det mörka också. Det får någon annan gärna göra, för jag vill skriva den här boken. Det som gör nytta är att lyfta andra människor.
<span class=MR>All personal</span>
Hon vill tillägna boken all personal som "dagligen gör hjälteinsatser inom vården".
Att dagligen jobba med människor som är sjuka och drabbade kräver kunskap, en stor portion mod, medkänsla och massor av energi. Det är ett tufft jobb, säger 41-åriga Catherina som har egen erfarenhet efter att under 70- och 80-talet jobbat på konvalescenthem på Gotland, Södersjukhuset och ett antal servicehus i Stockholm.
Inför den förra boken överhopades hennes fax, brevlåda och telefon av över 500 berättelser. Catherina hoppas på och räknar med samma gensvar den här gången.
Och sedan, vad hoppas du boken ska ge?
Glädje. Och en eftertänksamhet över hur viktigt varje möte är. Att man varje dag kan förändra någons människas liv åt ett positivt håll. Det finns massor av tillfällen när man träffar helt okända människor eller bästisar som säger något som får en att tänka till, så växer tankarna och får en att göra något man kanske inte skulle ha gjort annars.
<span class=MR>En ledstjärna</span>
Catherina berättar om ett eget möte som blivit något av en ledstjärna. Hon träffade en sköterska på Sahlgrenska sjukhuset, som talade klarspråk med Catherina, som just då mådde allt annat än bra.
Hon såg att jag var väldigt ledsen över min sjukdom, så sade hon något som då kändes väldigt hårt: "du får acceptera att du har en sjukdom och utgå ifrån det". Så här efteråt är jag väldigt glad över det, för det har fått mig att överlag tänka att "okej, nu är det så här hur går jag vidare?"
Kommer din berättelse med i boken?
Det tror jag. Jag ska försöka hitta sjuksköterskan igen och tacka henne.
Fotnot: Den som vill bidra med berättelser kan gå via www.betydelsefulla.nu eller Chaterinas telefon 016-148801 alternativ brev till Soliga raden, 63233 Eskilstuna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!