Hon satsar på grönare barnmat

För Ulrika Lundsten och hennes familj går mat, hälsa och ekologi, hand i hand och i familjens skafferi trängs surdegsbröd med linser och torkade örter.

Gotland2006-02-27 06:00
Snart kommer hon ut med en kokbok med vegetarisk barnmat.
För Ulrika Lundsten är mat ett genuint intresse sedan många år tillbaka. Efter att ha arbetat som husmor och som kokerska på Waldorfförskolor, i Stockholm och i Visby, läser hon nu till byggnadsantikvarie på högskolan i Visby.
Matintresset har hon dock fortfarande kvar och vid sidan av studierna har Ulrika Lundsten kurser i vegetarisk matlagning och skriver artiklar, recept och svarar på frågor om barnmat, på hemsidan Weleda baby.
Om cirka en månad kommer kokboken "Vegetarisk barnmat- från bröst till bröd", som Ulrika Lundsten har skrivit tillsammans med barnmorskan Kirsten Nisted. De 150 sidorna innehåller, förutom recept, en massa bakgrundsfakta om kost.
Barn och mat är hjärtefrågor för Ulrika Lundsten.
- Det viktigaste är att man lagar fullvärdig mat och inte ger barnen en massa skräp som socker och att man ser till att de äter vid måltiderna. Det är viktigt att skapa en lugn miljö kring måltiden, säger Ulrika Lundsten, som sällan är orolig för att barnen inte ska få i sig det de behöver.
- Jag ställer fram allt på bordet och tror att alla äter det de behöver.
Däremot är hon noga med att det inte småäts annat än frukt mellan huvudmåltiderna.
- Det är helt okej med barn som är hungriga innan måltiderna, det är som det ska vara.

Mer än matlagning
Ulrika Lundstens skafferi är fyllt av glasburkar med linser, bönor, säd och torkade örter, men hennes matintresse sträcker sig långt utanför det egna köket och på gården i Väskinde odlar hon och hennes familj det mesta de kan tänkas behöva.
- Vi har ganska stora grönsaksodlingar och är nästan självförsörjande året om.
För det mesta är det gröna rätter som serveras hemma hos Ulrika Lundsten.
- Alla tjänar på att äta mycket mer frukt och grönsaker, dels blir det billigare och sen tror jag att man känner sig lättare i kroppen och i huvudet, att man får mer energi, blir vital, som man sa på 70-talet. Det är inte så krångligt att laga vegetariskt, du måste bara tänka om. I traditionell matlagning utgår man från köttbiten eller fisken och tänker sen vad man ska ha till, när man lagar vegetariskt utgår man från spannmålet och vilka grönsaker man har.
Ulrika Lundsten upplever att många är intresserade av att lära sig om vegetarisk mat.
- Jag tycker att det finns ett stort intresse också bland folk som inte vill gå över helt, men som vill äta mer vegetariskt för att variera sin kost.
För Ulrika Lundsten är det också viktigt att maten är producerad utan att miljön har tagit skada.
- Många säger att de skulle vilja handla mer ekologiskt, men att det är för dyrt, men min erfarenhet är att om man äter säsongens grönsaker så kan man kosta på sig en högre kvalitet och det blir ändå billigare. Jag tror väldigt mycket på lokalproducerat, dels av miljömässiga skäl och sen har man mycket bättre koll på vad man äter. Om man äter lokalproducerat blir det mycket mer efter årstiden och det tror jag är bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om