Det var när Amelie von Zweigbergk skulle byta ut fönstren i den gamla ladugården vid familjens sommarhus i Östergarn som hon ställdes inför dilemmat om hon skulle satsa på att låta tillverka nya fönster efter den ursprungliga modellen eller om hon skulle falla till föga och välja en billigare variant. Det var där det började...
– Jag hade kontaktat en snickare som dömt ut de gamla fönsterna. De var bortom all räddning. När jag sedan skulle låta göra nya kopior förstod jag att det skulle bli väldigt dyrt med exakt likadana eftersom fönsterglasens vinklar inte håller sig till dagens standard på 90 och 45 grader. Fönster är ju dyra i sig, men det skulle kosta 1 000 kronor extra per fönster att göra exakta kopior.
Amelie von Zweigbergk började titta mer och mer på gamla ladugårdars fönster och insåg att de gamla ladugårdarna håller på att försvinna. De förfaller – och det är kanske inte så konstigt då det är ansenliga byggnader och kostsamt att hålla dem i skick. Dessutom noterade hon en likriktning bland de ladugårdar som kunde stoltsera med nya fönster. En utarmning av den mångfald som en gång prytt ladugårdarna.
I januari gick hon ut med en efterlysning via olika lokala Facebook-grupper och bad att folk skulle skicka in bilder på gamla ladugårdsfönster. Responsen var över förväntan.
– Jag har fått in hundratals bilder och långa berättelser om fönster. Det är så roligt att se hur de här grupperna fungerar och vilken aktivitet det är. Det är något nytt i Sverige. De fungerar som anslagstavlor och chattar i ett, säger hon och pekar förundrat på ett gammalt valvfönster som någon skickat in till hennes Facebook-sida.
– Vilken konstnärlig ambition!, utbrister hon.
De vackra gamla ladugårdsfönsterna är typiska för Gotland fortsätter Amelie. Tidigare prydde de boningshusen. När husen skulle moderniseras med nya större fönster, fick de gamla en ny plats i ladugårdarna eller som del i en veranda eller i ett växthus. Det innebär att de gamla ladugårdsfönsterna oftast är de äldsta på hela fastigheten.
Amelie vill gärna har in fler bilder, gärna på udda ladugårdsfönster. Hon vill försöka utröna om man kan härleda vissa stilar till olika delar på ön. Dominerar en särskild stil på Fårö, en annan på Sudret? Hon tycker sig själv ha kunnat se olika stilar som mer förhärskande i olika områden. Särskilt intresserad är hon också av att få information om huruvida det finns namn eller någon beteckning på de olika fönsterstilarna. Vad kallas de?
– Jag har frågat runt, men finns inga ord för de här stilarna eller formerna, inte ens snickarna har namn för dem.
Planen är att samla allt material till en artikel om de gotländska ladugårdfönsterna. Dessutom tänker hon trycka upp en affisch som pryds av 30 exempel på olika ladugårdsfönster. Utomlands går det att hitta liknande affischer med dörrar.
– Jag är jättenördig. Man skulle kunna säga att jag är en superkonsument av gotländsk byggnadsvård och historia, skrattar hon och fortsätter:
– I det här fallet hoppas jag kunna väcka någon slags stolthet, att vi ska kunna se dem som de smycken de faktiskt är. De här fönsterna är en del av den gotländska historien och vi har ett ansvar att vårda dem.
Hur blev det då med Amelies egna fönster? Jo, det blev exakta kopior.