Hon startar ridskola i Sanda – "Alltid varit min dröm"

Snart tar nya (häst)krafter över den stora hästanläggningen vid Sandäskes i Sanda. Redan till hösten planerar Mathilde Ahlburg kunna starta en ny ridskola. En livsdröm som blir till verklighet, berättar 31-åringen.

Mathilde Ahlburg tar med sig alla hästarna och flyttar till den nya gården i Sanda, där det tidigare varit verksamheten "häst i form". På bilden syns hon med två av sina unghästar.

Mathilde Ahlburg tar med sig alla hästarna och flyttar till den nya gården i Sanda, där det tidigare varit verksamheten "häst i form". På bilden syns hon med två av sina unghästar.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2021-05-26 20:45

I juli flyttar hon till Sanda och den stora hästgård som hon köpt tillsammans med sin mamma, Maj-Britt Ahlburg. Fram till dess bor de kvar på gården i Träkumla, dit familjen flyttade för cirka tio år sedan. 

– Innan det bodde vi i Visby, bland annat, och vi drev Glassmagasinet fram till 2011. Vi är väl något av en företagarfamilj, säger Mathilde Ahlburg. 

Men de senaste tio åren har arbetet kretsat kring hästar. Mathilde Ahlburg har varit instruktör i flera år, bland annat på Traume ridskola och Suderbys i Sjonhem. 

2015-2016 gick hon en yrkeshögskoleutbildning till hästföretagare på fastlandet. Efter det har hon diplomerat sig som ridlärare, och för två år sedan tog Mathilde Ahlburg sin C-licens som hopptränare. 

Hon tror att det är svårt att "bara" driva en ridskola. För att livnära sig behövs det flera olika vägar till intäkter. På den nya gården finns det redan en komplett hästanläggning, med stort stall, ridhus och utomhusbana. 

– Mamma har alltid velat öppna ett bed-and-breakfast. Tanken är att mamma ska bo i det stora huset, på undervåningen, och så ska vi renovera hela övervåningen. Jag ska bo i ett annat hus på gården.

Tanken är att kunna kombinera ridskolan, som bedrivs under terminerna, med läger och ridhelger på sommaren. 

Men för att kunna starta ridskola i höst krävs det förstås hästar. 

– Förutom det självklara, att de är snälla och trygga, så måste de orka. Och de ska vilja! Det är inte alla hästar som passar i verksamhet, där de ska gå kanske tre lektioner per dag flera gånger i veckan. 

Hemma i Träkumla finns det i dagsläget flera hästar, varav sex egna – ungefär.  

– Haha, det beror på hur man räknar. En av mina hästar har fått föl och ett till är på väg. Men det kommer ju ta flera år innan de eventuellt kan gå som lektionshästar.

Minst tio lektionshästar behövs, tror Mathilde Ahlburg. För ett par veckor sedan gick hon ut på Facebook och efterlyste hästar till sin ridskola. Utöver de hästar som redan är klara, bland annat en av hennes tidigare tävlingshästar, hoppas hon på några ponnier på fastlandet, som hon ännu ska titta på.

– Det har varit svårt att hitta mindre hästar, som russ, det trodde jag faktiskt inte. Men överlag har det varit ganska lätt och många har hört av sig, så gensvaret har varit jättestort, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!