Hon träffades av sönderblåst parasoll
Den kom i måndags eftermiddag, till en gammal gård vid en stor glänta i Vamlingboskogen.Sommargotlänningarna Lisbeth Haglund och maken Dick njöt hemma i trädgården, av solgasset och av dagens sommarpratare på radion. En lugn bris fläktade, blommorna doftade och dammens guldfiskar simmade i godan ro.Så började det mullra.
Lisbeth hade precis lutat omkull sig på en solsäng, medan Dick satt i skuggan av ett stort parasoll som stod fast förankrat i en betongklump med blå kakelplattor på.
Plötsligt hör jag hur det drar upp till storm, berättar Lisbeth, dagen efter sitt äventyr. Det blåste på ordentligt, så liksom mullrade det. Jag tänkte att "jaha, där kommer åskan, det är nog bäst vi går in".
Men det kom ingen åska.
Inget regn heller.
I stället drog en tromb in över gården och trädgården.
<span class=MR>Kraftig vind</span>
Den kraftiga vinden gav ladans plåttak en rejäl omgång och kastade omkull en plastback, innan den nådde fram till trädgården, där Lisbeth och Dick fanns.
Parasollet lyfte. Betongklumpen tippade över och flyttade sig, så flög parasollet upp i luften och mot oss.
En av parasollets träpinnar, runt två centimeter grov, knäcktes. Änden av pinnen träffade Lisbeth i bröstkorgen.
<span class=MR>Sårskada</span>
När GA träffar henne dagen efter, har hon ett redigt skrapmärke och sår utanpå revbenen så skrattar hon när hon berättar om hur allt gick till.
Nej, rädd hann jag inte bli, säger hon. Det var över lika snabbt som det började, på ett par minuter. Nu känns det mest fascinerande. Det gick så fort.
Vinden lade sig omedelbart efteråt och dagen återgick till sitt forna lugn. Inga blommor hade brutits, utemöblerna var hela och radion som stod på en bänk bredvid parasollet stod kvar, så Lisbeth och Dick lyssnade klart på sommarprataren.
Så började Lisbeth fundera.
Vi tänkte att det kanske var ett militärt jaktplan som gjort en lågflygning, men jag ringde försvaret och de sade att varken de eller någon från fastlandet gjort några flygningar här i går.
I går morse pratade hon med SMHI, som sade att det säkerligen var en liten tromb som dragit fram över gården.
Nå. Må vara att den var liten, och må vara att den dog ut innan den hann ta ordentlig fart. Men ändå den både märktes och kändes.
Enligt SMHI:s meteorolog Niklas Sondell är tromber över land mycket ovanliga i Sverige. Över hav med hög ytvattentemperatur över 27 grader är de däremot vanligare.
En tromb är en intensiv virvelvind, där vindhastigheten kan nå uppemot 100 sekundmeter. Tromber bildas vid svag vind och hög lufttemperatur, som gör att luften stiger snabbt. I kombination med jordens rotation får det luften att börja snurra, så bildas en virvelvind. Om virveln bryts av vindbyar, eller om dess framfart stoppas av naturliga hinder, då "dör" tromben.
<span class=MR>Snabel</span>
Om den får fortsätta växa får tromben en slags snabel som når marken. Diametern på tromben ligger normalt mellan tio och hundra meter. Riktigt stora tromber i USA kallade tornados kan skapa stor förödelse. Minitromber kan man se som små löv- eller sandvirvlar.
Tromben i Vamlingbo hann inte bli så stor skogen runt omkring bromsade dess framfart, så blåste det nog lite väl mycket.
Fast det blev farligt nog, tycker Lisbeth, som menar att det hade kunnat bli betydligt värre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!