Hon vet vad det innebär att bli utsatt för brott

I kort notisform brukar vi i tidningen skildra misshandelsbrott, hot och stölder.
För offret kan det handla om händelser som trasar sönder livet.
Inger Mattsson är ny ordförande för Brottsofferjouren på Gotland.
Hon vet själv vad det innebär att bli utsatt för brott.

Gotland2002-04-26 04:00
I tio år har Brottsofferjouren på Gotland arbetat för att finnas som ett stöd för alla de som utsätts för olika former av brott. Alla som gör en polisanmälan informeras om att Brottsofferjouren finns och de som vill ha kontakt med en stödperson från jouren får det.
Att vara en av Brottsofferjourens stödpersoner handlar inte om att själv ingripa och bedriva terapeutisk verksamhet, utan mer om att ta emot, kunna lyssna, förstå vilka behov som brottsoffret har och sedan slussa vidare.
Och många av de som blir utsatta för brott behöver hjälp. Det vet Inger Mattsson, ny ordförande för Brottsofferjouren på Gotland.
Inger vet det, för hon har själv jobbat som styrelsemedlem och stödperson i jouren sedan 1994. Men hon vet det också för att hon själv vid ett par tillfällen har hon själv blivit utsatt för brott. Händelserna har blivit minnen som etsat sig fast:
En morgon i slutet av 70-talet var Inger och hennes man Anders uppe tidigt i huset hemma i Hablingbo. När Anders tyckte sig se en man i garaget gick han ut för att se vem det var.
Det visade sig vara en tjuv. Mannen fick upp en pistol och riktade den mot Anders innan han flydde från platsen.
­ Det var inte mig han siktade på, det var inte jag som var utsatt, men jag tyckte att det var väldigt obehagligt.
­ Det här satte sina spår. Jag blev fruktansvärt mörkrädd efteråt och när Anders var borta låste jag till och med dörren till sängkammaren. Min rädsla smittade av sig på barnen.
Polisen fick tag på inbrottstjuven med pistolen. Bilen var fylld med stödgods och mannen dömdes till åtta månaders fängelse, men för Inger Mattsson satte inte det punkt för historien.
Ännu i dag kan hon tänka på det som hände då och leva med känslan av att hon helst inte vill vara ensam i huset.
<span class=MR>Brottsoffer</span>
I arbetet som stödperson på Brottsofferjouren har Inger Mattsson mött många som hamnat i betydligt värre situationer än vad hon själv var. Många brottsoffer vågar inte ens gå ut.
En gammal dam som råkar ut för en väskryckare vågar inte gå ut annat än för att gå och handla i den närmaste affären. Och när hon gör det är hon rädd.
En annan kvinna är fånge i sitt eget hem. Hennes före detta man ringer och hotar: Köra ihjäl henne ska han göra, bara hon visar sig utomhus, det har han låtit henne förstå.
Och även mindre brott som inte slår direkt mot en person kan rubba brottsoffrets världsbild rejält. Sommarstugeinbrott och bilstölder, till exempel. Inger vet själv vad det innebar att bli bestulen på en plånbok.
Att tvingas ta itu med allt det praktiska arbete som det innebär att spärra och ordna med nya kort, men också att utsättas för en kränkning.
På Brottsofferjouren inriktar man sig i första hand på grövre brott som misshandelsfall, rån, våldtäkter och hot.
Misshandelsfallen blir bara fler och fler. I fjol fick jouren in 119 anmälningar.
­ Det är oroväckande att det finns så mycket våld i samhället. Och kniven kommer fram mycket lättare i dag än vad den gjorde för några år sedan, säger Inger.
<span class=MR>Stödpersoner</span>
Så gott som alla som blir kontaktade av Brottsofferjourens stödpersoner blir tacksamma över att någon bryr sig.
Nästan alla har behov av att prata av sig. Många klarar sig ganska bra med hjälp av sitt eget sociala nätverk, andra behöver mer hjälp.
Brottsofferjourens stödpersoner är lyssnare och stöd i praktiska frågor som kommer upp i samband med ett brott, men när någon behöver mer avancerad hjälp är stödpersonernas uppgift att snabbt slussa dem vidare till exempelvis vuxenpsyk, advokat eller präst.
­ De bästa stunderna är när vi har mött någon som mår dåligt, hjälpt dem att komma vidare och sedan får höra att de mår bra igen, berättar Inger Mattsson.
<span class=MR>Omorganisation</span>
Med Inger Mattsson som ordförande kommer Brottsofferjouren att omorganisera sig en aning.
Syrelsemedlemmarna har tidigare också fungerat som stödpersoner, nu vill man så långt det går sära på dessa roller och därför efterlyser man nu fler personer.
­ Det behövs människor av alla sorter, unga och gamla, kvinnor och män. Alla erfarenheter behövs, men det är särskilt bra om man har erfarenhet av arbete med människor.
Brottsofferjouren kommer nu också att börja arbeta med vittnesstöd. Den som ska medverka som vittne i en rättegång har rätt at få både mänskligt och praktiskt stöd och denna verksamhet ska inrättas vid alla domstolar i landet.
Dessutom kommer man att jobba intensivare än förr med medlemsrekrytering.
Det är medlemmarnas avgifter som finansierar omkostnaderna för den ideella verksamheten.
Kommunens bidrag räcker bara till hyran av lokalen på Signalgatan.
Både enskilda personer och företag kan bli medlemmar i Brottsofferjouren.
­ Jag tycker att många borde känna att det här är en angelägen verksamhet. Många måste beröras av hur det ser ut i samhället när våldet ökar, när allt fler använder narkotika och när vi ser hur dåligt ungdomarna mår, säger Inger Mattsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om