När Sandra Kastås, idag 36 år, kom ut på arbetsmarknaden chockades hon över hur ofta hon möttes av en "lilla gumman-attityd", både från arbetsgivare och kunder. Hennes önskan om en PR-byrå med andra värderingar ledde till att hon så småningom startade eget.
– Jag ville skapa en bättre atmosfär, säger hon.
I dag driver hon Orakel PR i Stockholm där hon tar in de kunder hon vill ha, på sina villkor. Vid sidan av företaget sitter hon i stadsbyggnadsnämnden på Kungsholmen för Socialdemokraterna och sitter i styrelsen för S-kvinnor i Stockholm. Hon är ordförande i branschföreningen Svenska PR-företagen och kommunikationsansvarig för Mensa International, organisationen för medlemmar med ett IQ över 130. I nästa vecka släpps dessutom hennes bok "Bli företagarinna – Tio mentala hinder för att starta företag och hur du övervinner dem". Målet: att få fler kvinnor att starta företag.
På den givna frågan hur hon hinner svarar hon: "Jag är en effektiv person, tror jag."
Inspiration till boken fick hon från en rapport som visade att andelen kvinnor som startar företag i Sverige sjönk med 30 procent mellan 2017 och 2018. Bara fyra procent av de nystartade företagen hade en kvinnlig grundare.
– Jag tänkte att det här måste göras något åt, säger Sandra Kastås som parallellt med boken också har anordnat seminarier i Riksdagens näringsutskott och startat en rådgivningsgrupp av entreprenörskvinnor som ska hjälpa till att ta fram konkreta politiska förslag.
I boken träffar hon kvinnor som har gjort slag i saken. Eftersom hon själv har rötterna i Klintehamn har hon bra koll på det gotländska näringslivet och bland de intervjuade finns till exempel gindestilleraren Elisabeth Hellström, fotografen Sandra Ruthström, Julia Bendelin och systrarna Katja och Peg Lindvall på Moving Floor.
En del har tagit över ett familjeföretag. I andra fall går själva företagandet i familjen. Så är det även för Sandra Kastås där mamma drev en leksaksaffär och pappa hade ett reklamtryckeri vid sidan av en anställning.
– Nu jobbar båda mina föräldrar inom reklamtryckeriet och min bror har ett eget gym, så nu är hela familjen företagare. Det är klart att det är lättare att ta steget när man har förebilder i sin närhet, säger hon.
Men vem som helst kan starta ett företag säger hon med eftertryck. Det handlar bara om att våga. I boken gör hon upp med det hon kallar för hjärnspöken, som att det är otryggt att lämna ett fast jobb, att reglerna är krångliga eller att den ekonomiska risken är för stor. Hon känner dem väl. Hon har gått igenom flera själv.
– Jag tyckte själv att det var superläskigt: "Tänk om jag måste gå ifrån min lägenhet". Men det handlar om att sätta sig ner och planera situationen, även om man som entreprenör inte vill sätta sig och titta på alla regler, försäkringar och administration det första man gör.
Sandra Kastås löste det genom att, medan hon ännu var anställd, spara ihop en buffert på 200 000 kronor genom att leva så snålt hon kunde.
– Jag räknade ut hur mycket jag behövde för att kunna leva ett helt år utan att ta ut lön. Jag är väldigt modeintresserad men tvingade mig själv att inte gå in i butiker för att undvika frestelsen att köpa mer kläder. Jag slutade okynnesäta på restaurang. Det kändes inte som att det var så stora uppoffringar, säger hon.
Vad är det bästa med att vara egen företagare?
– Friheten är det jag älskar framför allt, att kunna välja min tid. I dag har jag tränat och ätit sen frukost. Jag behöver inte infinna mig på ett kontor och får bestämma själv. Det är jätteskönt. Jag har också fått det bättre ekonomiskt, så det är inte bara en ekonomisk risk, utan också en ekonomisk möjlighet.
Vad är det jobbigaste?
– Att man alltid har företagandet i bakhuvudet. Jag har konstant dåligt samvete för att jag skulle kunna göra mer. Det gäller att vara strukturerad och hitta bra arbetssätt för att kunna koppla bort allting helt.
Boken blev klar samtidigt som pandemin slog till och ett av kapitlen handlar om företagande i kris.
Hur ska man våga starta ett företag just nu?
– Varför skulle man inte? Det är kanske nu man ska göra det: många har haft tid att fundera över vad som betyder något, vad de vill göra med sitt liv. Och har man förlorat jobbet och har en idé som man gått och närt på är det kanske nu man vågar starta företag.