Hon vill punktera myter om självmord och psykisk ohälsa

Det är ett tabubelagt ämne och få törs lägga ordet i sin mun. Men Tove Eloa Öberg vågar. Nu har hon startat Självmordspodden, för att sprida kunskap – och hopp. ”Om den kan rädda en persons liv är det värt allt.”

För Tove Eloa Öberg är något som gör gott för måendet att kallbada. När man kallbadar ökar bland annat endorfiner och dopamin, som är två hormon som får oss att må bra och kan minska smärtor och stress. Personer med hjärtsjukdomar eller ett högt blodtryck bör dock rådfråga läkare innan de kallbadar.

För Tove Eloa Öberg är något som gör gott för måendet att kallbada. När man kallbadar ökar bland annat endorfiner och dopamin, som är två hormon som får oss att må bra och kan minska smärtor och stress. Personer med hjärtsjukdomar eller ett högt blodtryck bör dock rådfråga läkare innan de kallbadar.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-05-25 20:45

Den är rakt på sak: Självmordspodden. Det är ingen försköning, vilket är ett medvetet val av poddens grundare, socionomen och utbildaren Tove Eloa Öberg.

– Det finns redan poddar som fokuserar på ämnet självmord, men jag saknade en som var mer rakt på sak.

Tove Eloa Öberg menar att det finns ett stigma kring ordet, och att man därför ofta pratar om suicid i stället.

– Stigmat måste bort, precis som stigmat kring psykisk ohälsa i stort, säger hon.

undefined
Tove Eloa Öberg har själv tidigare erfarenhet av depression och ångestsjukdom, och har därutöver en ADHD-diagnos. ”Jag har fått bra stöd och hjälp, vilket antagligt bidragit till att jag tack och lov aldrig haft egna självmordstankar. Men jag känner flera som tagit sitt liv, eller som försökt eller tänkt tanken.”

Fram tills för ett år sedan arbetade Tove Eloa Öberg som chef på regionens hälsofrämjande enhet. Nu satsar hon helhjärtat på sitt företag, där hon arbetar med samtal om psykisk och existentiell hälsa.

– Mitt jobb handlar främst om vad vi behöver för att må bra, innan man blir sjuk. Men i mitt arbete har jag märkt att självmordstankar är väldigt vanliga.

I regionens regi utbildade hon i första hjälpen till psykisk hälsa. Även om hon nu har lämnat Region Gotland fortsätter hon att utbilda.

– Kunskaperna behöver komma ut mycket bredare.

undefined
Podden har hittills gjorts helt ideellt. ”Eftersom två av tre självmord begås av män skulle det vara fint att hitta någon sponsor som når ut till männen. Kanske en padelklubb?”, säger Tove Eloa Öberg.

Och där föddes idén om Självmordspodden.

– Målet är så klart att färre personer tar sitt liv, eller försöker ta sitt liv. Men också att få bort stigmat kring psykisk ohälsa och få fler att söka stöd tidigare, säger Tove Eloa Öberg och fortsätter:

– Gotland har kommit långt med suicidpreventiva arbetet, vilket är jättebra. Men – varje självmord är ett för mycket. Så om podden kan rädda en persons liv är det värt allt. 

Poddavsnitten, hittills sex till antalet, är mellan fem och nio minuter korta.

– Många orkar, eller vill inte lyssna länge. Det kan bero på just psykisk ohälsa, eller att man har en sjukdom eller funktionsnedsättning. Jag vill att informationen ska vara tillgänglig för alla.

undefined
”Aldrig ensam” och ”Suicide Zero” är två ideella organisationer som arbetar för en mer öppen dialog kring psykisk ohälsa, och att ingen ska må så dåligt att den väljer att ta sitt liv.

All fakta i podden stöds av forskning.

– Självmordspodden är inte bara för den som just nu kämpar. Du kanske aldrig kämpat med en psykisk ohälsa, då kan du ändå hitta poänger. För ju fler som lyssnar desto färre kommer att känna sig ensamma med sina känslor, och stigmat försvinner.

Podden har hittills gjorts helt ideellt.

– Eftersom två av tre självmord begås av män skulle det vara fint att hitta någon sponsor som når ut till männen. Kanske en padelklubb?

I nästa avsnitt kommer Tove Eloa Öberg att punktera flera myter kring självmord.

– En vanlig myt är att det man kan trigga ett självmord genom att fråga om en person tänkt tanken. Det är tvärtom, att fråga kan rädda liv. Så våga fråga, och visa att du finns kvar och kan hjälpa personen att söka hjälp.

Att vara ensam med sina självmordtankar kan leda till en ökad upplevelse av lidande och ångest, förklarar Tove Eloa Öberg.

– Så det kan betyda mycket för personen att förstå att det finns fler som kämpar och att det är vanligt att tänka tanken. Samtidigt är det viktigt att visa att det finns hopp, att det går att få hjälp.

undefined
”Det kan betyda mycket för en person att förstå att det finns fler som kämpar och att det är vanligt att tänka tanken. Samtidigt är det viktigt att visa att det finns hopp, att det går att få hjälp”, säger Tove Eloa Öberg.

Vilka är dina främsta tips till en person som börjat fundera på att skada sig, eller ta sitt liv?

– Berätta det för någon. Sök stöd hos en vårdkontakt eller någon du litar på. Psykisk ohälsa och sjukdom kan utvecklas snabbt eller över en längre tid. Försök att fortsätta göra det du uppskattar och hitta alternativa sätt att möta negativa tankar eller oro.

Självmordspodden finns än så länge på Spotify och Podbean, som du hittar via sjalvmordspodden.se.

Första hjälpen

BLEUS – Första hjälpens handlingsplan till psykisk hälsa

B – Bedöm situationen, ta kontakt.

L – Lyssna öppet och fördomsfritt.

E – Erbjud stöd och information.

U – Uppmuntra till professionell hjälp.

S – Stöd personen i att söka andra hjälpresurser.

www.1177.se hittar du mer information om kontaktvägar för stöd vid psykisk ohälsa och psykisk sjukdom.


Mind Självmordslinjen finns för dig med självmordstankar: Ring 90 101 eller chatta på www.mind.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!