Redan som tonåring var Lena Bertholdsson en drivande entreprenör.
Tillsammans med ett gäng kompisar skötte hon ett helt stall med hästar, som hela kompisgängets värld kretsade kring på den tiden, och när stallet skulle rivas rustade man ett nytt i en gammal lada.
- Det var så jag kom in i det här med företagande, jag lärde sig mycket då, berättar Lena Bertholdsson.
Vid ungefär samma tid, i slutet av 1960-talet, gjorde 15-åringen Lena Bertholdsson sin första pryo, på dekoratörsavdelningen på Tempo på Hästgatan i Visby.
Nu, mer än 40 år senare, är hon tillbaka på just den adressen, Hästgatan 10, fast med egen firma och som egen företagare.
Dukade bord
I sin butik Bertholdsson och Holm, som hon tidigare drivit på Adelsgatan i många, många år, säljer hon bland annat inredningsprylar. Men också matprodukter, som skorpor, choklad, kryddor och vinäger.
- Jag jobbar mycket kring det dukade bordet, konstaterar hon.
Parallellt med det egna företagandet, kämpar Lena Bertholdsson hårt för en levande innerstad.
- Visby har varit en av världens viktigaste handelsstäder; det måste vi ta till vara! Innerstaden ska vara en levande plats, en plats för möten, säger Lena Bertholdsson med eftertryck.
Detta arbete fick hon också nyligen pris för, då Visby innerstadsförening tilldelade henne sitt pris Guldrosen.
- Det är ju jättehedrande. Men först tänkte jag "vad har jag gjort, varför får jag det här?", berättar hon med ett skratt.
Med mycket har hon gjort, och hon har många konkreta idéer för hur innerstaden ska bevaras - och för hur hela Gotland ska gynnas.
- Jag ser staden mer som en mjukvara än en hårdvara. Det handlar om livsstil; om att välja bort storstaden mot ett liv i den lilla staden. En stad ska bjuda in till möten, till kommunikation, men Visby har ingen, och har aldrig haft, någon riktig mötesplats, säger hon.
- En av mina viktigaste erfarenheter är vikten av att nätverka, att samarbeta. Det är grunden till allt jag gör, nätverkande och möten med andra människor.
Hon tycker också att en stad ska ha egna festligheter och hon var själv med och startade traditionen med midsommarfirande på Paviljongsplan, något som i dag lockar flera tusen deltagare varje midsommarafton.
Överetablering
Placeringen av gallerian i Hästbacken, där hennes butik delar lokaler med tre andra butiker och ett café som butiksägarna driver tillsammans, är därmed perfekt, anser hon.
- Hästgatan är central; den går från Almedalen till Öster, åt höger går Adelsgatan och åt vänster ligger Stora torget, beskriver hon närheten till "allt".
Närhet är också något som är viktigt för Lena Bertholdsson. Hon är stark motståndare till att sprida ut handeln i Visby med stora butiker i stans utkanter.
- Jag förstår inte hur det ska gå till, det blir en överetablering. Vi har smittats av det amerikanska sättet att se på "tillgänglighet". För mig betyder tillgänglighet att man kan gå till allt - nu är det snarare så att man anser att tillgängligheten ökar om man kan ta bilen till allting, resonerar Lena Bertholdsson, som själv har gett bort sin bil.
- Den lade av mitt på Follingborakan för en tid sedan. Jag lade ut den på Blocket och blev av med den, berättar hon.
Lena Bertholdsson hade sin butik på Adelsgatan då det ännu var tillåtet att köra bil där, men att det förbudet drevs igenom var bra, säger hon.
- Att hela innerstan skulle vara bilfri fungerar inte; den är för stor för det. Men man behöver inte kunna ta bilen mellan butikerna längs en och samma gata.
Kommunen, numera regionen, har hittills inte drivit en politik som gynnar innerstaden och handeln - eller ens Visby eller Gotland i stort - anser Lena Bertholdsson. Parkeringsavgifterna borde avskaffas, menar hon, och länsstyrelsen och kommunen/regionen skulle aldrig ha flyttat ut ur innerstan.
- De som handlägger världsarvet, lämnar det och flyttar därifrån. Det ger inga bra signaler. Hade jag fått bestämma skulle högskolan och ett helt campus ha flyttat till Visborg, och så hade regionen och länsstyrelsen varit kvar i innerstan.
Viktiga satsningar
När det gäller hela Gotland, ser Lena Bertholdsson också flera saker att göra. Hon radar upp de viktigaste satsningarna, som hon ser dem, i sex punkter:
Skolan. "Om vi har Sveriges bästa skola, så kommer fler att vilja bo här. Och vi borde förstås ha en lärarutbildning på Gotland."
Parkeringsavgifterna. "Ta bort dem; man kanske ska ge folk fördelar i stället för hinder om de handlar i stan."
Miljön. "Gör Gotland till en ekologisk kommun och inför nolltolerans för utsläpp, med elbilar på hela ön."
Arkitektur. "Vi har fantastisk arkitektur i Visby, och en ringmur från 1100-talet. Satsa på spännande, utmanande, kontroversiell arkitektur även på övriga Gotland, och på arkitekturutbildning, som lockar människor från hela världen. På Gotland finns ingen anledning att bygga höga hus - bygg snygga hus i stället!", slår hon fast och ratar därmed idén med ett höghus på Snäck.
- Det är inget spännande med det huset; det är ju bara en stolpe. Det kan lika gärna stå inåt landet, om det över huvud taget ska byggas.
Mat. "Satsa på maten, odla, förädla och sälj mat på Gotland."
Upplevelserturism. "Det blåser alltid - satsa på surfing, kiting, den typen av aktiviteter."
- Och allt det här måste gå hand i hand, med kvalitet i stället för kvantitet, säger Lena Bertholdsson.
Italiendröm
Men trots att hon ser stora möjligheter för Gotland i sin helhet, så är det ändå stadskärnan som ligger henne varmast om hjärtat. Som ung jobbade hon på krogen och som lärarvikarie i tio år, sedan startade hon eget företag för att kunna bo kvar på Gotland. Hon ville att barnen skulle få växa upp utanför storstadens hets och jäkt.
Samtidigt drömde hon om att bo i Italien på vintrarna.
- Men det vill jag inte längre. Jag tycker att det är vackert här varje dag när jag kliver ut genom dörren. Gotland är verkligen magiskt!