Hopp om fin skörd
Det sägs att bönder aldrig är nöjda med vädret.Men trots sommarens skyfall ser det ut att bli ett väldigt bra skördeår - i vissa fall pratas det till och med om rekord.Men när några bönder kan lasta ladorna fulla har andra fått se en stor del av sina skördar gå förlorade.
skördeväder. Överlag är det väldigt höga skördar på gång, säger Stefan Pettersson, växtodlingsrådgivare på Lantmännen.
Foto: Krister Nordin
Efter en sval och fuktig vår och regn i början av juli, som slog hårt mot både rågvete och rotfrukter på vissa delar av Gotland, har vädret stabiliserats och vissa grödor är på väg mot något som liknar rekordskördar.
Bra ärtår
- Överlag är det väldigt höga skördar på gång. På norra och mellersta Gotland är det riktigt bra. Vi kommer framför allt att få en hög medelskörd av oljeväxter, säger Stefan Pettersson, växtodlingsrådgivare på Lantmännen.
- Normalt ligger den på runt 3,3 ton per hektar. I år är det inte många som ligger under 3,5 ton och en del snuddar på 5 ton. Och det är bra kvalitet och höga oljehalter, säger Stefan Pettersson.
En växt som börjar få en liten renässans på ön är ärtorna.
- De trivs bra. De vill ha fukt före blomningen och det var det i år. Efterfrågan på ärtor som proteinfoder på gårdarna har ökat, och Norge vill ha ärtor till fiskfoder.
Gulrosten gillar väta
Något som också vill ha fukt är gulrosten, en svamp som angriper bland annat rågvete. Skördeutfallet där är också mycket varierande, från gott till närmast katastrofalt.
- Gulrosten vill ha svalt och fuktigt, och det var det ända sedan i höstas. De som har sprutat mot gulrost kommer upp i 9-10 ton per hektar, medan de som inte gjort det i en del fall inte får ut mer än 1,5-2 ton, säger Stefan Pettersson.
- Normalt är Gotland inte särskilt utsatt för gulrost eftersom vi har ett torrt klimat. För två år sedan hade vi ett angrepp, men det kollapsade när det blev torka.
Fallande priser
För tillfället är det bra skördeväder, men för ett tag sedan var det varannandagsväder och det är inte lika bra.
- Det påverkar falltalet i brödsäden, som är ett mått på segheten i mjölet. Om det är för lågt falltal duger det inte som brödsäd utan får gå till fodersäd.
- Men just nu är det bara ett öres prisskillnad på brödvete och fodervete, 97 öre mot 96 öre per kilo. Det har varit en skillnad på upp mot 30-40 öre, berättar Stefan Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!