Ambulanspersonal på Gotland har under året larmat om tuffa arbetsförhållanden. Sommaren 2019 beskrevs som den värsta någonsin, delvis på grund av hög arbetsbelastning, och flera anställda vittnade om en oro inför framtiden. För ambulanspersonalen har det största problemet varit att utryckningarna har ökat men inte resurserna.
Detta är något som ska ses över, i och med att kontraktet med Falck Ambulans löper ut den 21 mars 2021. Region Gotland kommer snart att påbörja en upphandling av ambulansverksamheten och enligt Rolf Forsman, regionens beställarchef för hälso- och sjukvården, bör upphandlingen vara klar i mars nästa år.
När det kommer till Falck Ambulans har han inga klagomål. I stället säger han att han är "väldigt nöjd" med dem. Dock anser Rolf Forsman att behovet av fler ambulanser bör vara centralt i upphandlingen.
– Vi får ta in vad som har hänt under åren och hur verksamheten har utvecklats. Vi behöver se till larmantalet samt till var folk bor. Vi måste nå ut till Hoburgen och högst upp på Fårö. Vi kan inte lämna människor utan service. Som tjänsteman tycker jag att vi borde få in mer resurser. Larmen ökar hela tiden och vi behöver anpassa oss, säger han.
Det anser även Socialdemokraterna på Gotland som i mitten av oktober gick ut med att de vill se fler ambulanser på ön. I dagsläget har Gotland fem ambulanser. En står dock stilla då det är en extrabil som används under sommaren, en annan används bara under dagtid. Alltså skulle man kunna säga att Gotland har tre och en halv ambulanser.
Förutom vikten av tillräckliga resurser framhäver Rolf Forsman också att det är viktigt att ha en fungerande larmcentral. Region Gotland använder sig av SOS Alarm, som under den senaste tiden har fått en del kritik.
– Vi är inte så nöjda med SOS Alarm. Larmcentralen sitter i Stockholm och de hanterar många larm. Det sättet de har där kanske inte fungerar bäst för Gotland med sina tre och en halv ambulanser, säger Rolf Forsman.
En lösning skulle kunna vara att göra som exempelvis Uppsala och Västmanland och ha en larmcentral i egen regi, men Rolf Forsman menar att det inte är så lätt att byta operatör.
– Det vore frestande men det är mycket som ska fungera. Det är avancerad teknik och man ska arbeta dygnet runt. Så det är en väldig utmaning och man ska tänka sig för innan man ger sig in på en sådan resa, säger han.