Hoppas att inget går upp i rök

I snart ett läsår har de jobbat med ett projekt som ska minska vandaliseringen i skolorna.I dag besökte Marcus Johnsson och Veronica Kolmodin från projektet Upp i rök Atheneskolan.

Viktigt. Veronica Kolmodin och Marcus Johnsson säger att det är bra att barnen får lära sig mer om riskerna med bränder.

Viktigt. Veronica Kolmodin och Marcus Johnsson säger att det är bra att barnen får lära sig mer om riskerna med bränder.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2013-03-14 13:31

Som ett av de sista länen i Sverige inledde i höstas projektet Upp i rök på Gotland. Projektet görs i samarbete mellan Länsförsäkringar, Brandskyddsföreningen och räddningstjänsten.

I dag var det Atheneskolan som fick besök av Marcus Johnsson och Veronica Kolmodin som arbetar med projektet på ön. Båda arbetar till vardags som lärare och deltidsbrandmän.

– Många tycker det är bra att vi är lärare i grunden. Då får vi också med den pedagogiska delen när vi träffar barn, säger Marcus Johnsson.

Under det första året av det treåriga projektet ligger fokus på öns femteklassare och kommande läsår kommer de att fokusera på förskolan och elever i åttondeklass. Då kommer Marcus Johnsson och Veronica Kolmodin att arbeta 40 procent med projektet Upp i rök.

– Målet är att förebygga skolbränder som kostar mycket pengar, såga Veronica Kolmodin och Marcus Johnsson.

Projektet Upp i rök

Bränder och annan vandalisering i skolor är ett stort samhällsproblem som varje år kostar hundratals miljoner kronor. För att komma till rätta med problemet kan eleverna nu få kostnadsfri utbildning/information.

Brandskyddsföreningen har fått anslag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att utbilda i skolorna i syfte att förebygga anlagda bränder. Utbildningen riktar sig till ungdomar i högstadiet och behandlar konsekvenser av skolbränder samt ungdomarnas eget beteende och handlande.

Källa: Brandskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om