"Hoppas det leder till en förändring för lantbruket"

Än så länge har de gotländska bönderna inte åkt på någon stor smäll i och med coronapandemin, men det finns vissa orosmoln. LRF:s lokala ordförande Andreas Nypelius väljer dock att försöka se möjligheter istället för problem.

Andreas Nypelius liknade den aktuella situationen med torkan 2018 och menade att det nu, precis som då, växer fram nya samarbeten och kreativa lösningar. "Jag tror att den biten kommer kunna ge något väldigt bra sedan".

Andreas Nypelius liknade den aktuella situationen med torkan 2018 och menade att det nu, precis som då, växer fram nya samarbeten och kreativa lösningar. "Jag tror att den biten kommer kunna ge något väldigt bra sedan".

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-04-24 10:40

I torsdagens Mediabaren Special berättade Andreas Nypelius om en bransch som hittills står någorlunda stadigt, men som förbereder sig på en svajig framtid. Hur pass mycket lantbrukarna har påverkats av det nya coronavirusets framfart skiljer sig dock från bonde till bonde, menar LRF:s lokala ordförande.

– Spannmålsbönder och mjölkbönder märker fortfarande ingen större skillnad. Men de som levererar grönsaker till restauranger ser redan att det kommer in färre ordrar. För dem är det många frågor nu: Vad ska man göra med sin personal, råvarorna som man har kvar som måste ut och hur mycket ska man odla i år, sa han.

Samtidigt framhävde Andreas Nypelius att konsekvenserna av coronapandemin kanske inte kommer att märkas av i år för lantbrukarnas del, utan att smällen kanske kommer först 2021. 

– Det beror på hur länge det pågår. Om anläggningar som tillverkar våra förnödenheter i utlandet stänger ner sin verksamhet då kanske vi inte kan få tag i de insatsvaror vi behöver för att kunna odla nästa år.

Trots att det finns vissa orosmoln försöker ordföranden att se positivt på situationen.

– Det gäller att se möjligheter och inte problem. Det finns otroliga möjligheter för lantbruket exempelvis när det kommer till självförsörjning. Konsumenterna kanske får en djupare förståelse för hur viktigt det är att ha en självförsörjning i Sverige.

När det kommer till personal har utländsk arbetskraft inom lantbruket varit en het potatis den senaste veckan. I och med de aktuella reserestriktionerna är det nämligen flera säsongsarbetare som inte kan ta sig till sina arbetsplatser i Sverige, och därmed många lantbrukare som står utan personal. 

– I Sverige är säsongsarbetskraft extremt svårt att få tag i och man brukar ta in från andra länder. Men det stora problemet där är framför allt i Skåne och Halland där man har tusentals säsongsarbetare. På Gotland har vi runt 400 säsongsarbetare och av dem är det mellan 70 och 100 personer som kommer från andra länder än Sverige. Det större problemet för de gotländska lantbrukarna är att veta hur mycket de ska odla och skörda, sa Andreas Nypelius.

Något som har hörts i debatten om de utländska säsongsarbetarna är att de ska få dåligt betalt för hårt arbete. Det kommenterade Andreas Nypelius så här:

– Oftast har den utländska arbetskraften högre lön än den svenska för att de är så effektiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!