När släktforskarnas dna-testning löste dubbelmordet i Linköping tändes hoppet om nya framgångar i många olösta svenska mordfall.
Blod påträffades på mordplatsen efter hotellmordet i Visby 1996. Med detta som jämförelsematerial har polisen gjort topsningar på ett stort antal personer, men dna-spåret är inte tillräckligt mycket för att användas i släktforskarnas databaser.
– Jag har kollat det med våra tekniker. Det är en så liten slinga dna som vi har fått fram, så det går inte att använda, säger Thomas Nordström som är utredare på polisens kalla fall-grupp.
Skillnaden är stor mellan polisens egna dna-undersökningar och de som görs i släktforskardatabaser. Polisen tar ut 15 markörer, släktforskarna tar 750 000. Med hjälp av dem kan den som har lämnat ett dna-prov hitta mycket långväga släktingar.
I USA har polisen klarat upp mer än 100 mordfall genom att använda släktforskarnas system. Dubbelmordet i Linköping blev ett pilotfall för svensk polis. Om metoden fortsätter att användas kan den bli ännu mer framgångsrik, genom att Sverige har en folkbokföring som sträcker sig långt bak i tiden. Släktforskaren Peter Sjölund, som bistod polisen i Linköpingsfallet, kunde tack vare kyrkböckerna ringa in dubbelmördaren på en och en halv månad.
På Gotland kan sådana kartläggningar gå ännu snabbare, tror Mats Ekedahl, som arbetar som släktforskare i Visby.
– Det låter kanske skrytsamt, men om det gick att använda dna från hotellmordet i en släktforskningsdatabas så skulle jag lösa mordet på en timme om mördaren är gotlänning, säger Mats Ekedahl och fortsätter:
– Det som tar tid i ett sådant fall är att göra pappersforskningen efter dna-testet. Men vi är ett gäng gotländska släktforskare som har slagit ihop våra släktträd. Vi har kartlagt alla som härstammar från Gotland från tidigt 1700-tal och framåt. Så här är pappersarbetet redan gjort och vi missar inte en mördare. Det lovar jag.
Är Gotland därmed världsledande på det här området?
– På Island har alla islänningar kartlagts, men annars är det inget land som slår Sverige och ingen landsände i Sverige är i närheten av Gotland. Alla gotlänningar finns med.
Mats Ekedahl har testat systemet. Han har bett personer som har gjort ett dna-test att ge honom resultatet anonymt. Genom att söka upp den anonyme personens närmaste släktingar i det gotländska släktträdet har Mats alltid hittat rätt.
– Det är väldigt fascinerande. Det resultat som vi kan få fram håller inte juridiskt, men det pekar ut en misstänkt person som kan topsas – och då är det schack matt.
En mördare på Gotland måste alltså se upp?
– Ja, bovarna får skärpa sig om polisen börjar använda DNA fullt ut. Tappar boven så mycket som ett hårstrå på brottsplatsen är det kört. Dna kan till och med finnas i utandningsluft.
Mats Ekedahl tycker att det finnas anledning att tänka till innan man skickar in sitt eget dna till en släktforskningsdatabas.
– Du måste vara mentalt beredd på överraskningar. Du kan få en ny pappa eller nya halvsyskon. Men man måste också vara beredd på att man kan "sätta dit" andra. Genom att själv göra ett dna-test lämnar jag ju i princip också ut alla mina släktingars dna. Jag uppmanar därför folk att vara anonyma när de skickar in testet. Man behöver ju inte skriva ut sitt fullständiga namn, tipsar Mats Ekedahl.