Hoppfullt inför höstskörden
Den långa, snörika vintern har ställt till det för landets spannmålsbönder.- Mycket av höstsådden har fått köras upp och sås om, säger Åke Ahlsten i Roma.Men tack vare bra väder i maj kan det ändå bli en hyfsad skörd.Om vädret håller i sig.
ÅTERVÄXT. Nu växer det så det knakar i åkrarna. Men vinterns snö och kyla har ställt till det för öns spannmålsbönder. Skörden förväntas bli mindre än normalt.
Foto: Petra Jonsson
Oljeväxterna går fint i år, de har klarat vinterns kyla och snö bra.
- Höstrapsen ser väldigt bra ut, säger han.
Bra växande vallar
Värre är det med spannmålen.
- Ett alltför långvarigt snötäcke på otjälad mark har orsakat mögel och svampangrepp. Mycket har fått köras upp och sås om, framförallt höstvete och rågvete, berättar Åke Ahlsten.
Han är långtifrån ensam om det här. Pär Andersson i Bäl berättar ungefär samma sak.
- Jag har fått så om i stort sett allt korn och rågvete. Och det kostar - både utsäde, bränsle och tid. Dessutom blir det alltid lägre skörd på vårsådd gröda jämfört med höstsådd. Så ekonomiskt blir det tungt.
Men han är tacksam för att maj månad varit så pass regnrik som den varit. Och att vi sluppit kalla nätter.
- Det som kommit upp nu ser fint ut. Vallarna växer riktigt bra, säger han.
Inget katastrofläge
Åke Kahlström tycker också det ser positivt ut just nu.
- Det som såtts om har kommit upp fint, säger han.
Hans anställde Emil Klintström var ute med traktorn och välte på några av åkrarna mitt emot Romaskolan i går. Han sa att han aldrig upplevt en maj som varit så grön som i år.
- Håller bara vädret i sig nu och vi får mer värme så tror jag det kan bli riktigt bra, trots att det såg mörkt ut efter vintern , säger han.
Så någon riktigt oro för skörden är det inte.
Den blir troligen mindre än normalt och det har varit jobbigt med omfattande utvintringsskador, alltså mögel- och svampangrepp på höstsådden. Det vittnar både enskilda lantbrukare och experter på LRF, Hushållningssällskapet och Lantmännen om.
Men katastrofläge är det inte.
- Jag skulle tro att det blir cirka 80 procent mot ett normalår, säger Åke Ahlsten.
Lantmännen gick i förra veckan centralt ut och sa att de räknar med att den totala spannmålsskörden blir 800 000 ton lägre än i fjol. Uttalandet gjordes i samband med Sveriges spannmålsodlares årstämma.’
På Gotland är man dock mer optimistisk.
- Vi tror på en knapp normalskörd, säger Arne Nyroth, Lantmännens distriktschef på Gotland.
Och en normalskörd innebär cirka 200 000 ton.
Kanonstart på våren
Precis som på fastlandet har mycket höstsäd drabbats av utvintringsskador, men här har bönderna varit optimistiska och sått om i större omfattning än i övriga landet, berättar han.
- Och den omsådda grödan ser jättefin ut. Vi har fått en kanonstart här på våren och håller vädret bara i sig tror jag vi kan räkna med normalskörd, säger Arne Nyroth.
Men precis som Åke Ahlsten vill han akta sig för att ta ut något i förskott.
- Det är långt till skörd, vi har 100 dagar kvar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!