Hörde på föredrag och avnjöt kaffe med åtta sorters kakor

Kaffe och sju sorters kakor skall det helst vara när Fruntimmerssamfundet ordnar en träff. I lördags var det dags för en sammankomst i Församlingshemmet i Visby.
Birgitta Zerpe från Länsmuséet höll dagens föredrag med titeln "Stök i kök". Därefter blev det kaffe och - åtta ! - sorters kakor.

Gotland2004-03-15 04:00
Det 180 år gamla Fruntimmerssamfundet i Visby lever och verkar i allra högsta grad. Ordföranden Kerstin Steffenburg kunde i går berätta för GA att antalet medlemmar är så stort som 358.
Medlemmarna är i åldern 30-70 år.
En utflykt, ett årsmöte och ett höstmöte är givna inslag i den årliga verksamheten. Lika givet är att samfundet skall dela ut stipendier som ursprungligen gick till " att stödja fattiga flickors vård och uppfostran".
I lördags var det alltså en föreläsning som var en huvudpunkt på programmet . Kaffe med dopp var den andra viktiga punkten.
På kakfaten fanns kokos, chokladbröd, finska pinnar, mandelmusslor, brownies, kolakakor, napoleonhattar och ambrosia. Förutom bullarna förstås.

<span class=MR>Öns matkultur</span>
Birgitta Zerpe berättade om gotländsk matkultur och folkliga kostvanor. Ämnet ligger i tiden. I påsk öppnas ju Länsmuséets stora matsatsning, som sedan under året kommer att följas upp med många andra aktiviteter r på andra håll.
Birgitta Zerpe hade flera olika infallsvinklar på kosten i gammalt tid. Det handlade både om matordningen och om den utrustning och de redskap man haft. En del köksattiraljer av gammal årgång exponerades på ett bord och förevisades.
I dag har vi svårt att föreställa oss vilken revolution det blev i matlagningen när den så kallades rörspisen eller besparingsspisen började introduceras på 1860-talet. Plötsligt stängde man in elden, som förut gett både ljus och värme.
Nu var man tvungen att hitta en ny ljuskälla och det blev fotogenlampan.
Det fantastiska med den nya järnspisen var att man kunde båda baka och laga mat ed hjälp av den samtidigt.
Birgitta Zerpes genomgång innehöll också ett parti om speciella maträtter, alltifrån ungstrull till Gotlandsrova. Mathållningen har till vardags varit ganska enahanda, men däremot har det aldrig snålats när det bjudits till fest. Bullarna skulle helst vara 20 cm i diameter och det finns orter där sju sorters kakor in tär mycket att komma med. Det skall helst vara 14!


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om