Hormonplåster hotar vattendrag

Enstaka doser hormonläkemedel från gel, plåster och vaginalringar, räcker för att göra fiskar i flera miljoner liter vatten enkönade.

Foto: Tove Tikkanen Jönn

Gotland2016-06-19 12:47

Åke Wennmalm, tidigare professor i klinisk fysiologi vid Göteborgs universitet och miljödirektör vid Stockholms läns landsting, är i grunden läkare och numera pensionär. I går var han på ön för att hålla i ett seminarium på Visby lasarett om läkemedels effekt på miljön.

– Läkemedel kan hitta ut på de mest osannolika sätt i miljön, säger Åke Wennmalm.

Vilken miljöeffekt olika läkemedel har, varierar stort. Hormoner som östrogen, får särskilt stora konsekvenser.

– Det har verkan vid väldigt låg koncentration. När det gäller andra läkemedel handlar det kanske om mikrogram, här är det frågan om delar av nanogram, säger Åke Wennmalm.

Naturligt östrogen utsöndras av fertila och gravida kvinnor, syntetiskt östrogen av personer som behandlas med östrogenläkemedel.

– Det syntetiska östrogenet är mycket mer svårnedbrytbart, effekten blir att det får ungefär 50 gånger högre verkan, säger Åke Wennmalm.

Östrogenbehandling genom gel, plåster eller vaginalring, kräver dessutom betydligt högre doser för att få önskad effekt.

– Problemet med hudapplikationer är att man måste ge så hög dos för att det ska tränga in. Det kan krävas upp till 1 milligram, där en tablett på 5-10 mikrogram hade hjälpt. Du får öka dosen åtminstone 100 gånger – det är jättehöga doser, säger Åke Wennmalm och fortsätter:

– Och det som inte tas upp tvättas ju bort, antingen i bad eller i avloppsvatten.

Det betyder att östrogenet hamnar rakt ut i naturen där det får förödande konsekvenser.

– Östrogen försvinner inte i reningsverket och har den egenskapen att i extremt låga koncentrationer feminisera hanfisk, säger Åke Wennmalm.

I en enda färdiganvänd vaginalring, finns det östrogen kvar så det räcker för att förorena 24 miljoner liter vatten, så pass att fiskarna i vattnet påverkas. Ett enda plåster räcker för att förorena fyra miljoner liter vatten. Även andra vattenlevande varelser så som grodor påverkas på samma sätt.

Inför badsäsongen vill Franz Rücker, överläkare på Visby lasarett och ordförande i läkemedelskommittén, därför höja ett varningens finger.

– Det handlar om försiktighet när man badar, så man inte tappar ett plåster. Och de ska absolut inte spolas ner i toaletten.

Miljöaspekten finns också med i den lista som läkemedelskommittén årligen tar fram.

– Följer man listan gör man ett bra miljöval, säger Franz Rücker.

Det här kan du göra

Läkemedel och miljöpåverkan

Bada inte i hav och sjöar med vaginalring, hormonplåster, eller då du smörjt in dig med hormongel.

Duscha/skölj inte ner hormongel i avloppet.

Försök begränsa din läkemedelskonsumtion – motion och sundare livsstil kan räcka långt.

Spola aldrig ner läkemedel i toaletten.

Lämna alltid in överblivna läkemedel till ett apotek.

Måna om läkemedelsförmånen och ta inte ut mer än du behöver.

Återvinn/källsortera tomma läkemedelsförpackningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om