Horsan blev Gotlands 100:e naturreservat
Hört talas om sjön Horsan på norra Gotland?I går togs beslut om att den ska bli Gotlands första limniska naturreservat.-Sjön är i princip helt opåverkad hydrologiskt, säger Urban Pettersson, länsstyrelsen.
Limnisk betyder att det är en sötvattensmiljö. Och fler sådana naturreservat kommer i framtiden, säger Urban Pettersson. Naturreservatet Horsan är ungefär 56 hektar och omfattar sjön och en strandremsa. Horsan är klassad som artfattig, men här finns flodkräfta, aborre, gädda och mört. Liljewalchska skogsfonden, men länsstyrelsen betalar ersättning för det intrång naturreservatet innebär.
-Jag rekommenderar ett besök vid Horsan, säger Urban Pettersson. På vintern kan man åka långfärdsskridskor på sjön.
Nu ska det anläggas parkeringsplats och sättas upp skyltar för att underlätta för besökande.
Och intresset för natur- och kulturupplevelser ökar. I går antog länsstyrelsens styrelse ett program för utveckling av natur- och kulturturism på Gotland. Programmet har tagits fram på uppdrag av regeringen.
Projektledare
-Det här passar in i mycket av det arbete som pågår på Gotland just nu. Som varumärket Gotland och Vision 2025, säger Majvor Östergren, som tillsammans med Peranders Sandström varit projektledare för att ta fram programmet.
Arbetet har koncentrerats till de skyddade områden som finns på ön. Naturreservat, världsarvet, kulturreservat, fornlämningar, byggnadsminnen, naturminnen, skogliga biotoper och strandskyddsområden bland andra. Tanken är att visa hur dessa områden kan och bör användas för en hållbar natur- och kulturturism.
-Här finns en potential, och de företag i ekoturismbranschen som finns på ön säger att efterfrågan ökar. Det visar också den omvärldsanalys som Turismens Utredningsinstitut gjort för Gotland, säger Majvor Östergren.
Tanken är att länsstyrelsen i samarbete med kommunen och andra ska ta fram förutsättningarna som krävs för att privata entreprenörer ska kunna ordna guidade turer och andra aktiviteter i dessa områden. För att detta ska bli möjligt krävs en bra infrastruktur, parkeringsplatser, toaletter, soptunnor.
Utvecklingsfråga
-Med ett bra samarbete mellan alla berörda så går det att utveckla det här, och tjäna en slant på det. För mig som bor på landet är det här en viktig utvecklingsfråga för landsbygden, säger Majvor Östergren.
Programmet är övergripande, men ska nu brytas ned i mer konkreta delar i det fortsatta arbetet, främst inom ramen för det regionala tillväxtprogrammet.
-För att visa på möjligheterna kommer det att göras en pilotstudie kring Blå Lagunen i Fleringe. Många besöker badplatsen men här finns varken toaletter eller möjlighet att köpa kaffe eller glass, säger Majvor Östergren.
Länsstyrelsens styrelse höll alltså sitt sista sammanträde i går. Vid årsskiftet ersätts styrelsen med ett så kallat insynsråd. Ledamöterna i detta utses i dag av regeringen, men landshövding Marianne Samuelsson har förslagit samma personer som suttit i styrelsen.
Skillnaden blir att insynsrådet enbart blir rådgivande och mer av en diskussionspartner med medan ansvaret för besluten i högre grad kommer att ligga på landshövdningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!