Höstblåsor tömde förskolan

Den extremt smittsamma virussjukdomen höstblåsor har slagit hårt mot förskolorna på Gotland den senaste veckan.På förskolan Ankan i Stenkyrka slogs hela småbarnsavdelningen ut då samtliga 13 barn drabbades av viruset.- Det är en vidrig sjukdom, säger barnskötaren Andreas Nilsson.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2012-09-26 06:00

Gotland

Nio av barnen är tillbaka igen på avdelningen och förskolan Ankan har börjat komma tillbaka till det normala tillståndet. Personalen kan se tillbaka på en underlig vecka då det förra tisdagen inte fanns ett enda barn på småbarnsavdelningen - förutom en pojke som skulle skolas in. Men även han fick höstblåsor och skickades hem efter ett par dagar.

- Det är faktiskt första gången det har varit helt tomt på en hel avdelning, säger Carina Lindby, biträdande rektor på Stenkyrkaskolan.

- Vi har haft 13 barn som varit sjuka under veckan som gått. Det har varit en konstig upplevelse att en hel avdelning rensats ut på bara några dagar, säger barnskötaren Andreas Nilsson.

Från det att de första barnen skickades hem tills alla var sjuka tog det bara ett par dagar.

- Det är en vidrig sjukdom på det sättet, barnen hinner knappt märka att de är smittade förrän de ligger där med 40 graders feber, säger Andreas Nilsson.

Feber och blåsor

Sjukdomen höstblåsor brukar dyka upp som epidemier med några års mellanrum, och den här hösten har den dykt upp med besked.

Höstblåsorna smittar främst barn under 10 år och symptomen är feber och blåsor i och kring munnen och kinderna. Även vuxna kan bli smittade, även om det inte är vanligt.

Eva Sandin, första skolsköterska inom regionen, berättar att sjukdomen framför allt drabbat förskolebarn över hela Gotland den senaste veckan.

- Höstblåsor är smittsamt som bara den. De flesta blir inte så farligt sjuka och oftast går det över av sig självt, men i vissa fall kan det bli värre besvär, säger hon.

Hur upptäcker man att ens barn blivit smittat?

- De brukar klaga över att de har ont i munnen och snart uppträder de här typiska blåsorna kring munnen. Tyvärr är det som mest smittsamt innan blåsorna dyker upp, så man kan hinna smitta rätt många innan symptomen blir synliga.

Hur vanligt är det att vuxna får det?

- Det är ovanligt, men det händer - min dotter fick faktiskt höstblåsor i vuxen ålder för några år sedan. De flesta vuxna får bara ont i halsen och några blåsor och slipper febern.

I de flesta fall har sjukdomen gått över inom en vecka.

- Barnen kan komma tillbaka till förskolan så snart de orkar och inte längre har feber och andra besvär, säger Eva Sandin.

Höstblåsor

Höstblåsor orsakas av ett virus som heter coxsackie.

Höstblåsor kallas även till exempel höstsjuka. Ibland kallas den också hand-, fot- och munsjuka vilket kan göra att den felaktigt blandas ihop med mul- och klövsjuka.

Sjukdomen brukar ge måttlig feber, 38-39ºC. I munnen, på läppar, kinder, tunga och gom och framför allt baktill i svalget kan man se små fläckar och blåsor, som brukar brista och bilda ytliga sår. Även på händer och fötter kan blåsor uppträda. Sjukdomen är helt godartad och de flesta har tillfrisknat inom en vecka. Det finns inget vaccin mot höstblåsor.

(Källa: Vårdguiden/Smittskyddsinstitutet)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!