HÖSTLANTBRUK-06
Lantbrukare, bönder, företagare, ja, vad kallar man bondekåren nu för tiden? De är företagare som jobbar hårt och som siktar framåt. Det är härligt att träffa unga familjer som planerar sin framtid tillsammans med djur, barn och möjlighet till fritid precis som alla andra. Visst har tempot ökat för lantbrukarna precis som hela samhället och andra arbetsplatser i övrigt.
Efterfrågan på svensk och framförallt gotländsk mat ökar. I alla fall om man ser på GT:s lilla enkät som gjordes på Klinte och Hemse marknad. Vi fick svar som tog en halvtimme och som sen skall återges på fyra rader. Många har åsikter om det som finns att köpa i våra butiker. "Nyhetens behag" kan det vara att köpa oxfilé från Brasilien och det gäller för de små företagen, som kämpar med förädling av vårt svenska och gotländska kött, att sträva över. Närproducerat är bäst, både för miljön och för kvaliteten, det var nog alla som vi pratade med överens om.
Hösen närmar sig efter "torgdagen" i Hems och min födelsedag. Sommaren höll i sig länge och därmed blev det ingen brådska med att få in vare sig ved eller innanfönstren. Och det blev mer tid till kantarellerna som tog en otrolig fart efter regnet som kom. Min syster brukar säga att "Yvonne är den enda jag känner som tar tjänstledigt för att plocka svamp". Min sambo säger "du låter som en jägare när han avslutat en jakt". Kanske kan det jämföras, sjukan med att dras till skogen om hösten. Och sedan komma hem och berätta i detalj under vilken hasselbuske man hittat de stora, gula kantarellerna.
Korna har datum, inte vädret, i sig. Så här års kommer de hem från stranden och ställer sig bakom lagårn. Tittar med stora, befallande ögon på bonden tills han inte längre kan stå emot utan ställer ut en bal med nyskördad ensilage till dem. Så äter de och vänder ner till stranden igen. Hela sommaren har de varit nöjda med de grässtrån som orkat upp i torkan. Men detta gröna, saftiga gräs som nu täcker hela hagen innehåller mest vatten och ger ingen näring.
Beteshagarna denna sommar kan dock ingen, varken från länsstyrelsen eller Jordbruksverket, klaga på. Djuren har gjort sitt jobb och nu vill de ha belöningen, inne i ligghallen där ny halm är utlagd, vilar de sin middag och känner på sig att nu är det dags att komma hem.
Höstmarknaderna har avlöst varandra och nu är det snart dags för julmarknader över hela ön. Där finns närproducerade produkter att köpa och de som tillverkar dem brukar finnas på plats. Jag fyllde 54 år häromdagen och min bror kom med en burk av sommarens fröjder. Härlig, gotländsk honung, hämtad från det, för mig, finaste änget. Just där jag nu hittar de finaste kantarellerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!