Höstpyssel
Koloninatta. Låter inte det lite mysigt?Änggårdskolonin i Göteborg arrangerade en i början av oktober. Upplysta stugor och täppor fylldes med musik, evenemang och mat under kvällstimmarna. Kanske något att ta efter här när odlingssäsongen går mot sitt slut.
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Frostfjärilen vaknar till liv nu. De vinglösa honorna klättrar upp för stammarna för att lägga ägg i fruktträd och ädla lövträd. En limring runt stammen stoppar dem.
Vintergröna växter behöver extra vatten inför vintern om de står torrt. Täck marken med löv så hålls fukten kvar och tjälen blir inte så djup.
Vissa lökväxter, exempelvis tulpaner, kan ännu planteras. Buskar, träd och rosor kan nyplanteras eller flyttas så länge det inte är tjäle i jorden. Gallra vinbärsbuskar och sommarhallon, om det inte redan är gjort.
Lökväxter kan också sättas i krukor som skyddas mot väta och kyla vid en husvägg eller i en sval källare eller garage. De kan också få skydd genom att sänkas ner i jorden.
Städa inte för mycket i trädgården inför vintern. Perenner mår bäst om de klipps ner till våren. Vissna stänglar och nedfallna löv skyddar mot kyla, ger lite mull och näring åt maskar och jord, och kan bli frostklädda, vackra blickfång under vintern.
Klipp sönder nedfallna löv med gräsklipparen så förvandlar maskarna dem till mull och näring åt gräsmattan. Eller kratta ihop dem och täck jorden i trädgårdslandet med dem. Det mesta har försvunnit till vårens sådder, är något kvar kan man räfsa ihop det eller vända ner det innan dess.
Klipp inte gräsmattan alltför kort inför vintern, fyra-fem centimeter är lagom.
Lerjordar behöver höstgrävas så att kokorna fryser sönder under vintern och gör jorden lucker, (såvida man inte täckodlar och då inte vill gräva runt i jorden).
Om det ramlat ner löv i dammen ska de tas bort. Vatten och fiskar mår inte bra om löven ligger kvar och ruttnar under vintern.
Färsk basilika och andra örter som inhandlas i mataffären får ett längre liv om de planteras i ny jord i en större kruka. Då fortsätter de att ge skörd länge i köksfönstret.
Den som har kallväxthus kan så vintersallat (kallas också fältsallat eller mache) där nu och få tidig skörd i vår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!