Hot om kraftigt höjda avgifter för återvinning

Politikerna i tekniska nämnden vill att en återvinningscentral blir obemannad och dygnet runt-öppen. Inför torsdagens nämndmöte har tjänstemännen fått räkna på en rad olika alternativ.

"Om det går igenom måste politikerna också se till att det kommer in pengar så att vi har råd att faktiskt genomföra det", säger Claes Friberg om förslaget till förändrinar för återvinningscentralerna.

"Om det går igenom måste politikerna också se till att det kommer in pengar så att vi har råd att faktiskt genomföra det", säger Claes Friberg om förslaget till förändrinar för återvinningscentralerna.

Foto: Henrik Radhe/Dennis Pettersson

Gotland2020-12-16 06:02

Gotland har i dag sju återvinningscentraler, ÅVC, varav Visby och Slite drivs i egen regi. ÅVC i Hemse, Vamlingbo, Klintehamn, Ljugarn och Fårösund drivs på entreprenad och avtalen löper ut under 2021. Förra året kostade driften av samtliga ÅVC 24,4 miljoner kronor, vilket var mer än intäkterna från avfallstaxan. För att klara nödvändiga investeringar vill förvaltningen att kostnaderna hamnar under 20 miljoner kronor.

Flera olika alternativ har tagits fram, som beräknas kosta mellan 20,6 och 28,5 miljoner kronor per år. Det billigaste alternativet omfattar tre ÅVC i egen regi medan övriga skulle bli återvinningsstationer för förpackningsinsamling. Dyraste alternativet är att behålla samtliga ÅVC och ta hem all drift i egen regi.

Trots detta föreslår förvaltningen att ÅVC i Slite och Visby fortsatt drivs i egen regi, att en ÅVC blir obemannad i egen regi, samt att övriga fyra fortsatt drivs på entreprenad. Den årliga driften beräknas till 24-25,6 miljoner kronor, beroende på bemanning och servicenivå. Inpasseringen beräknas kosta 450 000 kronor.

"Fyra ÅVC på entreprenad är den lösning som bäst motsvarar alla ställda krav och förväntningar på servicegrad och effektivitet. [..] Alternativet innebär att kostnaderna för ÅVC-verksamheten kommer att öka beroende på det investeringsbehov enligt ovan som hänförs till ändrade lagkrav och arbetsmiljöförbättringar", skriver Patric Ramberg, teknisk direktör i underlaget till tekniska nämnden.

Claes Friberg, enhetschef, vill inte ta ställning till vilket alternativ som är det bästa.

– Några alternativ innebär förhoppningsvis att vi inte behöver höja taxan, några innebär att vi behöver höja taxan i någon mån och några alternativ innebär att vi behöver höja taxan mycket. 

Det föreslagna alternativet riskerar att bli det dyraste, enligt Claes Friberg.

– Om det går igenom måste politikerna också se till att det kommer in pengar så att vi har råd att faktiskt genomföra det.

Verksamheten är i dag helt finansierad av avgifter och även om återvinningen kostar mer än den drar in så går ekonomin för hela avfallshanteringen ihop i dag.

– Nätt och jämt. Höjer vi taxorna får vi utrymme att göra de investeringar som behövs, ligger taxorna kvar så måste vi jobba med kostnaderna istället. Nu är det är upp till politikerna hur vi ska gå vidare, säger Claes Friberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!