Hot om uppsägning av både kansli och personal
Vakant ordförandepost, minusbudget inför 2004 och hot om uppsägning av såväl kansli som personal. Så ser läget ut för Handikappföreningarnas samarbetsorgan, som nu anser sig nått smärtgränsen. Trots det präglades onsdagens årsmöte även av konstruktiva framtidsdiskussioner.
Den tyngda ekonomin innebär, konstaterar HSO i en skrivelse till kommunstyrelsen, att man med största sannolikhet tvingas säga upp kansliet, den lönebidragsanställda personalen och avtalet med kultur- och fritidsförvaltningen. Styrelsens uppfattning, som delas av medlemsorganisationerna, är att det inte längre går att bedriva någon meningsfull verksamhet. Mer pengar är alltså ett måste, alternativt lägre hyra. Diskussioner om det sistnämnda förs.
Det är också den främsta orsaken till att Olle Persson, som blev ordförande i fjol, avgick ett år tidigare.
Någon hugad ersättare har man inte kunnat hitta och årsmötet, som leddes av Barbro Ronsten (c), fick avslutas med en vakans befattningen. Sökandet kommer nu att breddas inför ett extra årsmöte.
Boy Larsson, HSO:s ordförande 1997-2002, hade i ett brev skildrat sin oro för HSO:s framtid på Gotland. Han efterlyste en enad front, som kan driva den råda tråden inom handikapprörelsen. Gotlands kommun har ett stort ansvar och mycket att förlora om HSO skulle avvecklas, konstaterar han:
Det är viktigt att vi samverkar kring det kommunala handlingsprogrammet om handikappfrågor, så det inte blir liggande på någon hylla. Handikapprörelsen har varit med och skapat det i samverkan med kommunen. Politikerna måste lära sig mer om de handikappolitiska frågorna. I dag är det bara snack.
Ett samarbetsavtal direkt med kommunstyrelsen skulle innebära en möjlighet att kartlägga och värdera HSO:s arbetsinsatser, som därmed kunde budgeteras på valperiodbasis, menar Boy Larsson.
Om HSO skulle avvecklas tvingas kommunen ha direktkontakt med 22 föreningar, i stället för ett samarbetsorgan. I verksamhetsberättelsens slutord tackar HSO:s styrelse Gotlands kommun för ett gott samarbete och uttrycker en förhoppning om att det ska bli ännu bättre framöver. Förhoppningen är att kommunen går från ord till handling, menar Olle Persson.
Man tvivlar ju på ärligheten i det muntliga, när det inte följs upp i konkret handling. Tycker man att HSO är så viktigt som man säger, borde man ge möjligheter för oss att fungera på ett annat sätt än i dag.
Parallellt med de mycket allvarliga problemen handlade flera av årsmötets diskussioner också om hur man bygger en starkare, bredare och mer aktiv organisation.
Ett konkret steg i den riktningen var de nya stadgar som spikades. De lyfter bland annat fram ordförandemötena som högsta beslutande organ. De utgörs av HSO:s ordförande och ordförandena i de 22 medlemsföreningarna, vilket ger större påverkansmöjligheter och förhoppningsvis även engagemang, menade Persson.
År 2003 präglades bland annat av det Europeiska handikappåret och HSO:s 40-årsjubiléum. Under 2004 tänker man satsa på att öka antalet medlemsorganisationer, förverkligandet av Handikapprörelsens hus, konferenser och andra aktiviteter, bland annat under Almedalsveckan.
HSO:s styrelse 2004
Ordförande: Vakant.
Kassör: Omval av Gunnel Jo-
hansson, reumatikerdistriktet
Gotland.
Ledamöter: Omval AnneBritt
Lindqvist, HRF och Lars-Inge
Granwald, HLR. Nyval av Ul-
rika Pettersson, RSMH, Eva
Forsén, PSO och Lars Bladh,
RTP. Fyllnadsval av Arne Al-
dén, RBU som ersättare för
Olle Persson.
Suppleanter: Omval Lisa Ohl-
son, FA och Susanne Anders-
son. Nyval Siv Blomberg, PSO.
Revisorer: Omval Set Farin-
der, reumatikerdistriktet och
Hans Andersson, HLR.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!