Hotad växt under schaktmassorna
"Detta är naturskövling!""Varför måste man tillgripa mer våld än nödvändigt?""Varför har man inte använt mindre, smidigare maskiner för att minimera markskadorna?"Flera kritiska röster har nått GA:s redaktion de senaste veckorna med anledning av arbetena med vatten- och avloppsledningarna mellan Visby och Själsö-Brissundområdet.En hotad växt kan ha eliminerats sedan den övertäckts med schaktmassor.
Ner mot Själsö har också grävarbeten avslutats, marken återfyllts.
Likaså vägen upp mot länsvägen är ett i det närmaste avslutad del av va-projektet. Just nu pågår bland annat grävning och nedläggning av rör längs med länsvägen, mot Visby.
Mot själva Brucebofastighetens avloppsanläggning grävdes ett ledningsdike, men för att komma åt med maskinerna, och få plats för sten och grus, höggs en tio meter bred gata upp i skogen.
Och det är detta som är kärnan i kritiken att man har använt för okänsliga metoder och för stora maskiner för att få ner smala ledningar i marken.
<span class=MR>Våldtäkt</span>
En kritisk röst kallar arbetet för "våldtäkt på naturen" och karaktäriseras jobbet som oprofessionellt.
En annan kritisk röst, Eva Selin, botanist med mera, tycker att det borde gått att visa större hänsyn bland annat med tanke på att området är klassat som riksintresse både för naturvärdena och för friluftslivet.
Göran Blomgren, chef vid kommunens driftavdelning, har inte reagerat själv på ingreppen.
Som gammal entreprenör så vet man ju...
Han vill egentligen inte kommentera arbetena som utförs av en entreprenörsfirma efter instruktioner från kommunen.
Det är Skanska som gräver och Karl-Erik Karlsson där, säger att man inte har något val.
Att det blir breda gator beror på att vi måste ha utrymme för att lägga schaktmassorna. Vi måste också ta hänsyn till rasvinkeln och gräver man tre meter djupt, krävs ganska stor plats för schaktmassor och maskiner.
Han betonar att man valde banddrivna grävare eftersom de inte orsakar lika stora markskador som hjulgrävare.
Vi har försökt skona naturen eftersom det är blött och maskinerna lätt kan sjunka ner.
Men Karl-Erik Karlsson tycker inte att trädfällningen är något han vill stå till svars för:
<span class=MR>Kommunen bestämmer</span>
Det är ju kommunen som har beställt jobbet och man har också i detalj sagt var vi ska gå fram och i princip, bestämt vartenda träd som ska tas bort. Det är uppgjort i förväg.
Jörgen Petersson i Gotlands botaniska förening tycker att det är märkligt att kommunen inte kontaktat organisationen i förväg med tanke på att arbetena kan skada växter som bör lämnas i fred:
Jag vet att man på ett ställe har lagt upp schaktmassor på en växtplats för kalkbräken, en ormbunksart som finns på Naturvårdsverkets rödlista över hotade arter. Kalkbräken anges där som sårbar och det är förstås inte lämpligt att man täcker över den med schaktmassor.
Han hoppas att botanikerna och kommunen ska gemensamt ska kunna gå igenom de fortsatta arbetena för att man ska kunna undvika fler misstag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!