De hotades av utvisning – nu har de flesta fått jobb

31 av de unga män som omfattas av gymnasielagen har nu fått jobb. Det betyder dock inte att de per automatik får stanna i Sverige. "De väntar oroligt på besked", säger projektsamordnaren Maud Haag.

”Man blir jätteglad. De är så tacksamma och glada över att man kunnat hjälpa till, så det känns otroligt skönt”, säger Maud Haag om känslorna när någon av männen hon hjälpt lyckats få fast jobb.

”Man blir jätteglad. De är så tacksamma och glada över att man kunnat hjälpa till, så det känns otroligt skönt”, säger Maud Haag om känslorna när någon av männen hon hjälpt lyckats få fast jobb.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-01-30 15:10

Den omskrivna och omdebatterade gymnasielagen infördes av regeringen 2018. Den innebär att ungdomar som kom till Sverige under den stora flyktingvågen hösten 2015, och som fick avslag på sin asylansökan på grund av uppskriven ålder, kunde ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Kravet var dock, enligt lagen, att man efter utbildning ska ha skaffat fast jobb senast sex månader efter studenten. Detta jobb ska personen även vara garanterad i två år framåt. Lyckas man inte uppnå dessa krav väntar utvisning.

I juni tog de första unga män på Gotland som omfattas av gymnasielagen studenten, och GT skrev om några av dem i en artikelserie under våren. I oktober skrev tidningen även om att Region Gotland beviljats stöd från länsstyrelsen för att hjälpa de unga männen att få jobb. Projektet kallades "Etablering på arbetsmarknaden", och till samordnare utsågs Maud Haag.

– Det har varit väldigt intensiva månader, men samtidigt väldigt stimulerande och kul. Det har behövts en samlande kraft, och jag tycker att det har varit väl spenderade pengar på det här projektet, säger hon.

I mitten av december gick tiden ut för de unga männen att få ett fast jobb, och enligt Maud Haag har majoriteten av dem lyckats hitta jobb. 

– Det var ett 40-tal som tog studenten nu i somras, och av dem så har 31 fått jobb, varav jag varit inblandad i 25 av fallen.

undefined
GT har genom Maud Haag varit i kontakt med några av de unga män som tog studenten i somras, men de har alla tackat nej till att bli intervjuade.

Att man fått fast jobb är dock ingen garanti för att man blir beviljad permanent uppehållstillstånd, och i dagsläget är det endast sex av de 31 som fått jobb som även fått uppehållstillstånd.

– Det är några som fått avslag som de ska överklaga, vilket vi håller på med just nu. Ett avslag betyder inte att männen gjort något fel, utan det kan vara så att det saknas viktiga uppgifter från arbetsgivaren.

– De som inte fått svar från Migrationsverket ännu väntar oroligt på besked. Det tar tid för vissa, och jag vet att väntan är väldigt jobbig eftersom allt går i stå under tiden. Ibland får de höra att någon annan fått svar, och då undrar de såklart varför de själva inte fått det.

Den sista januari avslutas regionens projekt, och det återstår att se hur många av de unga männen som får permanent uppehållstillstånd.

– Förhoppningen är ju att alla ska få stanna kvar. Det skulle vara en vinst för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!