Hotas betala vite för skrotupplag

En fastighetsägare hotas nu med vite från Region Gotland om inte tomten, som är full av skräp, städas upp.

Bilder från en inspektion av Region Gotland i somras visar hur tomten i Fårösund ser ut.

Bilder från en inspektion av Region Gotland i somras visar hur tomten i Fårösund ser ut.

Foto: Region Gotlands inspektörer

Gotland2019-10-07 11:45

Ärendet handlar om två tidigare industritomter mitt i ett villaområde vid Parkgatan i Fårösund. På området finns i dag ett antal bilar, husvagnar, båtar, kylskåp och annat bråte som fått grannar att anmäla ägaren till Region Gotland. Under miljö- och byggnämndens senaste sammanträde beslutades att vite ska delas ut till fastighetsägaren om inget görs åt saken.

– Det har varit en lång historia, 2001 inkom första ärendet om tomten. Den ena fastigheten städade ägaren upp 2015 och sen blev det skräpigt igen vilket gav ett föreläggande. Fastigheten har sedan bytt ägare så frågan har börjat om på nytt, säger Johan Åberg, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

De två tomternas tidigare ägare har varit Bo Bernhard, Solna, som gjort sig omskriven för att han äger och ägt flera fastigheter på Gotland med skrotupplag som lett till anmälningar. En av dem är den gamla handelsboden i Lye, och en annan var det gamla magasinet i Klintehamn som tvångsrevs efter beslut från Kronofogden 2013. Bland övriga fastigheter finns det gamla värdshuset på Kronhagsvägen i Fårösund, samt hus i Havdhem, Vänge och Guldrupe.

Vad gäller tomterna i Fårösund står i dag en kvinna som ägare på pappret, och det är henne vitet riktar sig till. I våras fick ägaren chansen att frivilligt städa upp efter påtryckningar från regionen, men efter kontroll i somras har inget hänt. Vitet som nu beslutats är på totalt 28 000 kronor. Ägaren får tre månader på sig att städa upp, annars avkrävs vitet.

– Händer inget blir det ett rullande vite om 28 000 kronor var tredje månad, säger Johan Åberg. 

Helagotland.se har vid upprepade tillfällen sökt Bo Bernard för en kommentar om fastigheterna.

En gammal lastbil har stått på platsen länge.
En gammal lastbil har stått på platsen länge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!