Under sommaren har spridningen av kräftpest fortsatt i delar av Sverige. En pest som beror på den amerikanska signalkräftan som under en lång tid spreds medvetet i svenska vattendrag. Gotland däremot är fritt från signalkräftor och sedan 2007 är hela Gotland ett skyddsområde för flodkräftor.
Tidigare i somras kom dock ett larm till länsstyrelsen på Gotland om döda kräftor i Follingbobrottet och man befarade kräftpest, men det visade sig vara ett falskt alarm.
Så sent som i måndags, den 15 augusti, kom även ett larm om att svenska insjökräftor innehåller en stor halt PFAS-kemikalier, vilket är ett samlingsnamn på kemikalier som finns på många ställen i vårt samhälle.
Det höga värdet visar i ett test att en person som väger 70 kilo, inte bör äta mer än tre till sex svenska kräftor på en vecka, för att undvika att få i sig mer PFAS än vad som är lämpligt. I samma test är varierar antalet utländska kräftor man kan äta under en veckas period, mellan 64 till nästan 2 000.
Med andra ord har det varit en problematisk tid gällande de svenska kräftorna. Den höga värmen som har varit runt om i Europa har också gjort att det blivit brist på utländska kräftor. Den höga temperaturen i vattnet har gjort att kräftorna letat sig till djupare och svalare vatten, vilket gjort det svårare att få tag på dem.
Att det råder kräftbrist märks av runt om på ön, även fast det inte är ett jättestort problem.
– De färska kräftorna i backförpackning har vi väldigt lite kvar av. Men frysta kräftor har vi gott om, tomt är det absolut inte, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef på Stora Coop i Visby.
I det andra storvaruhuset, Ica Maxi i Visby, så är det en viss skillnad.
– Vi har brist på frysta kräftor, men vi har tillgång till färska, säger marknadschefen Marcus Lilja.
Även i de mindre butikerna på ön så har man märkt av att det inte levereras lika mycket kräftor som man hade förväntat sig. Men hyllorna står inte tomma.
– Det är brist, vi får inte den mängd vi beställer. Men vi har några sorter, säger Henrik Meier, butikschef på Ica Nära i Roma.
– Vi har inte så stort sortiment så för vår del ser det okej ut. Vi har både frysta och färska som det ser ut idag, säger Carina Aspnor, butikschef på Coop i Ljugarn.