"Hotet mot Gotland" påverkar inte turismen

Återkommande rubriker i riksmedierna gällande hur Gotland rustar för krig och "det ryska hotet mot Gotland" verkar inte påverka den troliga anstormning av turister som väntas i sommar. Men hur påverkar rapporteringen det gotländska varumärket?

Otaliga artiklar om Gotland, Ryssland och kriget i Ukraina har publicerats i landets största tidningar de senaste månaderna. Men alla rubriker om "Hotet mot Gotland" verkar inte påverka speciellt många av de turister som planerar att komma till ön i sommar, om man får tro Gotlands förenade besöksnäring.

Otaliga artiklar om Gotland, Ryssland och kriget i Ukraina har publicerats i landets största tidningar de senaste månaderna. Men alla rubriker om "Hotet mot Gotland" verkar inte påverka speciellt många av de turister som planerar att komma till ön i sommar, om man får tro Gotlands förenade besöksnäring.

Foto: Joakim Nyberg/Montage

Gotland2022-05-06 06:05

En snabb sökning på nätet med sökorden "Gotland" och "Ryssland" visar att det skrivits otaliga artiklar i landets största tidningar de senaste månaderna där man gör kopplingar mellan Rysslands invasion av Ukraina och Gotlands strategiska läge i Östersjön. "Suwalkikorridoren - det ryska hotet mot Gotland", "Härifrån ska Gotland styras i krig" samt "Försvarsmakten höjer förmågan på Gotland" är bara några av rubrikerna som förekommit i riksmedia sedan Ukrainakriget inleddes i slutet av februari. Utöver det har även Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj nämnt Gotlands utsatta läge i ett tal i Sveriges riksdag.

Frågan är då hur dessa skriverier och uttalanden påverkar de turister som planerar en resa till Gotland i sommar? Enligt uppgifter till GT har flera privata hyresvärdar fått avbokningar inför sommaren. Men Frida Ganshed, vd på Gotlands förenade besöksnäring, säger att det inte är något som drabbat de stora boendeförmedlarna så som hotell, stugbyar och campingar.

– Vi ser ingen minskning i bokningar till följd av det här. I inledningen av kriget fick vi vissa frågor kring avbokningsregler och huruvida det gick att avboka om det skulle bli krig, men det upplever jag har mattats av, säger hon.

Den bilden bekräftas även av Victoria Andersson, vd på Clarion Hotel Wisby.

– Vi har pratat internt om att det kanske skulle dyka upp avbokningar på grund av det här, men vi har faktiskt inte haft någon påverkan alls än så länge. Man vet ju inte vad som kommer att hända framåt, men för tillfället är bokningsläget superbra inför sommaren, säger hon. 

undefined
Frida Ganshed är vd på Gotlands förenade besöksnäring.

Frida Ganshed berättar att Gotlands förenade besöksnäring, med anledning av kriget i Ukraina och Försvarsmaktens upprustning på Gotland, nyligen hade ett möte med Gotland regementes chef Magnus Frykvall.

– Då var han tydlig med att det inte finns någon större hotbild mot Gotland än mot resten av Sverige, och att hotbilden mot Sverige är ytterst begränsad. Det var även en del i diskussionen vi hade med regementschefen att det är viktigt från Försvarsmaktens sida att kommunicera att det inte finns någon ökad hotbild mot ön.

Känner du någon oro kring att medierapporteringen kan påverka turismen på något sätt?

– Nej, jag har inte känt någon oro, men det är klart att man är uppmärksam och följer det som händer.

En annan fråga som kan vara aktuell att ställa i sammanhanget är huruvida rubriker som exemplen ovan kan komma att påverka Gotlands varumärke på längre sikt. Jens Welin, uppvuxen i Visby, har arbetat med media och varumärken under huvuddelen av sitt yrkesliv. Sedan hösten 2017 finns han på reklambyrån Nord DDB i Stockholm. Han tror inte att ett eventuellt hot mot Gotland som plats är ett hot mot varumärket.

– Uppmärksamheten i media är både positiv och negativ ur ett varumärkesperspektiv. Många tar ställning och känner att Gotland skall försvaras och bevaras till varje pris. 

Rädslan av en reell hotbild från en oberäknelig makthavare kan förstås påverka kortsiktiga besöksbeslut.

– Möjligen också långsiktiga investeringsbeslut. Men politikens beslut att satsa på ett starkt försvar på Gotland minskar dock osäkerheten, varför jag inte tror att Gotlands varumärkesvärde minskar. Snarare tvärtom, faktiskt, säger han.

Gotlands besöksnäring

Ett normalt år får Gotland nästan en miljon besökare, vilket genererar en omsättning för företagen på 2,3 miljarder kronor. 

Under perioden juni-augusti 2021 ankom 496 000 personer med färja till Gotland, vilket var 1 000 fler än samma period 2019, vilket var det senast helt pandemifria året.

Under juni-augusti förra året så var antalet gästnätter på hotell 295 000, vilket kan jämföras med 263 000 gästnätter under samma period 2019. 

Källa: Rapporten "Utvärdering av besökssommaren 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!