Hövdingen börjar infria sitt löfte

Han har lovat träffa så många gotlänningar som möjligt och även öppna upp residenset. Nu börjar landshövdingen göra verklighet av de orden.

Residenset på Strandgatan har anor från 1700-talet.

Residenset på Strandgatan har anor från 1700-talet.

Foto: Tommy Söderlund/Arkiv

Gotland2019-11-17 18:48

Landshövdingens sommarfest är alltid en snackis på Gotland. Vem får komma, vad får det kosta, vad ger det egentligen, och så vidare.

Anders Flanking var värd för sin första upplaga i somras. Denna var något bantat mot tidigare – vilket dock inte planerades av den då nytillträdde hövdingen. Men det finns en del som talar för att sommarfesten förblir något mindre än på föregångarnas tid.

Den nya landshövdingen verkar mer intresserad av att träffa fler "helt vanliga" gotlänningar, men då kanske inte på en och samma fest.

– Jag vill ha mer öppet hus på residenset i stället, har Anders Flanking flera gånger sagt.

Nu har han också börjat göra slag i saken. Den 8 december, till exempel, bjuder landshövdingen och hans sambo in till adventsfika på residenset.

– Det är ett sätt att möta olika människor från olika sammanhang, men även ett sätt att öppna upp för fler. Och en chans att visa att vi uppskattar att vara här, säger Anders Flanking.

Och jodå, alla är faktiskt inbjudna. Men alla får däremot inte plats. 400 gäster tas emot, uppdelade på fyra olika sittningar, och det är först till kvarn att anmäla sig som gäller.

Något utpräglat program för sittningarna finns egentligen inte.

– Nej, vi vill göra det opretentiöst, och utan några speciella frågor som ska betas av eller så.

Och den som inte får plats den här gången lär få fler chanser framöver.

– Ja, vår förhoppning är att det här ska bli en ny tradition, säger Anders Flanking.

Anders Flanking bjuder in.
Anders Flanking bjuder in.
Karta: Landshövdingens residens
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!