Hovrättsavslag för församlingen

Nej, Näs församling fick inget gehör hos Svea hovrätt när man överklagade äganderättsutredningen beträffande Näs annex 1:1.Det är Prästlönetilllgångar som äger marken, inte församlingen.

Gotland2009-02-12 04:00
Näs församling hade överklagat fastighetsdomstolens beslut till hovrätten. Bakgrunden är kyrkans skiljande från staten och de lagfartssammanträden som då genomförts eftersom kyrkan måste ha lagfart på samtliga sina fastigheter. De fastigheter som det kom att råda delade meningar om är så kallade prästlöneställen, mark som skänkts till kyrkan av församlngsbor för att prästen skulle kunna livnära sig.
För att formellt ta över dessa bildade stiftet Prästlönetillgångar i Visby stift. Det är en juridisk person som står som ägare av fastigheterna medan Egendomsnämnden svarar för förvaltningen. Men några av öns församlingar var missnöjda med besluten om prästlöneställena och ville att församlingarna skulle vara ägare.
Till dessa hörde Näs som först överklagade lantmäterimyndighetens beslut till fastighetsdomstolen vid Gotlands tingsrätt. Prästlönetillgångar i Visby stift bestred ändring och tingsrättens dom gick på deras linje. Näs församling överklagade till Svea hovrätt som meddelade sin dom 10 februari.
Hovrätten konstaterar att vid den delning mellan staten och Svenska kyrkan som beslutades under senare delen av 1990-talet reglerades också egendomsfrågor som uppkom med anledning av delningen.
Hovrätten hävdar att mot bakgrund av den regleringen har det tydligt kommit till uttryck att om en fastighet är en prästlönefastighet så ägs den av den ifrågavarande prästlönetillgången och lagfart för fastigheten kan då också utfärdas för prästlönetillgången.
Församlingens invändning avfärdar hovrätten med att den närmast riktar sig mot hur lagstiftaren fördelat äganderätten till sådan kyrklig jord som utgörs av prästlönefastigher. Det är också ostridigt att den aktuella fastigheten är en prästlönefastighet
- Äganderätten ska således anses tillkomma Prästlönetillgångar i Visby stift och överklagandet ska därför avslås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!