Hudläkarens råd: Håll koll på dina lever- fläckar men ha is i magen

­Problemet med malignt melanom är att om det väl spridit sig från huden så finns egentligen ingen bot. Det är därför det är så viktigt att upptäcka hudcancern så tidigt som möjligt.
Gunnar Ramstedt är överläkare på hudmottagningen på Visby lasarett.
Han manar till respekt ­men inte överdriven oro.
­ Vissa förändringar är helt normala. Det är oftast en oregelbunden förändring i en befintlig leverfläck som kan antyda att det är farligt.

Gotland2002-07-31 04:00
Nyinsjuknandet i malignt melanom har ökat med 3,1 procent per år för män och 2,3 procent för kvinnor den senaste 20-årsperioden ­och tre gånger så många insjuknar i dag, som på 1960-talet.
Om statistiken kommer att förbättras av dem som tagit del av de senaste årens informationskampanjer vet man inte än på länge, eftersom det kan ta många år innan malignt melanom utvecklas.
Den medicinska kunskapen om malignt melanom är begränsad. En av de saker man vet med säkerhet, är att dagens solvanor är en starkt bidragande orsak till ökningen ­ solsemestrarna och timmarna i solen blir fler och fler.
Gunnar Ramstedt är överläkare på hudmottagningen på Visby lasarett.

lHur ser det ut på Gotland, Sveriges solsäkraste landskap?
­ Man kan tro att det är vanligare här, men det är det inte. Gotland har fem-tio fall per år, vilket är som Sverige i övrigt. Jag gissar på att det betyder att våra utlandssolvanor är tyngre riskfaktorer.
Malignt melanom är lika vanligt hos män som hos kvinnor, men dödligheten är högre hos män. Enligt Socialstyrelsen ligger tioårsöverlevnaden på strax under 90 procent för kvinnor och strax under 80 procent för män.
Gunnar tror att det möjligen kan bero på att män oftare negligerar symptom och intalar sig att de inte är sjuka.

lVilka är varningstecknen?
­Framför allt är det utseendemässiga förändringar, som avviker från leverfläckens tidigare mönster. Om kanterna ändras, om den flyttar ut som en bläckplump eller blir flammig.
Vanliga födelsemärken har en jämn brun färg, är oftast runda och har en skarp gräns mot huden.


lÄr en förändring av leverfläckar alltid farlig?
­Nej. Leverfläckar kan ändra form och exempelvis bli upphöjda, det är helt normalt. Det är de oregelbundna förändringarna som kan vara farliga. Det är en balansgång. Man ska ha respekt för malignt melanom eftersom det kan vara dödligt ­ och cancer är överlag lättare att bota ju tidigare den upptäcks. Samtidigt ska man inte gå omkring och vara rädd för cancer varje dag ­så vanligt är det inte.


lVad ska man tänka på?
­Det gäller att undvika att bli bränd. Brun får man bli, det som är farligt är att bli röd av solen ­ få soleld, som det kallas här. Särskilt farligt är det i barn- och ungdomsåren. Däremot brukar man inte få melanom förrän i vuxen ålder. Att barn får det är synnerligen ovanligt och medan man växer växer också leverfläckarna, men det är alltså helt normalt.
­ Sluta tänk "brun till varje pris". När det gäller solskydd får man välja det som passar en bäst, men om man undviker den värsta solen mitt på dagen har man kommit långt. Välj gärna lunch i skuggan, hatt som skuggar och kläder som täcker. Måste man exponera huden för solen rekommenderar vi minst solskyddsfaktor 20.
Ju mer man solar och ju oftare man bränner sig, desto större är risken. Har man redan många födelsemärken och/eller ljus hy ska man vara extra försiktig, liksom om fler än två släktingar fått malignt melanom.
lÄr det en bra idé att kontrollera sina leverfläckar då och då?
­Man kan titta lite lagom inspekterande någon gång i kvartalet. Ser man en förändring kan man vänta några veckor, ha is i magen ­ och så titta igen. Har det inte hänt någonting är det nog heller ingenting. Är det någonting brukar man märka det.
­Vill man undersöka en leverfläck hänvisar vi till vårdcentralerna, de är vana att titta på leverfläckar. När de behöver så skickar de remiss till oss för bedömning.

lOm man bränt sig och det går illa, hur snabbt utvecklar sig malignt melanom?
­Det tar lång tid, man har inget för att springa och kolla det brända området dag för dag.
­Har man väl bränt sig är det synd, men redan gjort. Det enda man kan göra är att lära sig av det och se till att det inte händer igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!