Huggsexa efter gotländskt lamm
En dubblering av antalet tackor på Gotland från år 2006 till 2010, det är ett av projektet LammGotlands övergripande mål.
POPULÄRA. Det är brist på lammkött i Sverige och det gotländska köttet är väldigt eftertraktat.
Foto: Mona Staflin
Mats Pettersson är vd för Hushållningssällskapet på Gotland och även projektledare för LammGotland. Han säger att många redan från början insåg att en fördubbling av antalet lamm på ön var ett orealistiskt mål till år 2010, men tycker att är bra att sikta högt. Sedan projektet startade har antalet ökat med 10-20 procent och enligt dagens prognos kommer stammen att ha ökat med 30-40 procent år 2010.
- Vi är jättenöjda ändå, säger Mats Pettersson.
Brist på lammkött
- Nu arbetar vi mer operativt. Förut var det mycket snack om hur vi skulle göra - nu gör vi det, säger Mats Pettersson.
Han ger ett exempel där sex lammproducenter tillsammans med Almi arbetar för att få merpris för gotländskt lammkött. En följd av detta är att Meny Gotland nu erbjuder en krona extra per kilo för att få använda uppfödarens gårdsnamn i marknadsföringen. Även Scan har planer på att satsa på gotländskt lammkött.
- Eftersom det är brist på lammkött i Sverige så är det i stort sett huggsexa på gotländskt kött. Stockholms butikskött och styckningsföretag i Stockholm vill ha så mycket gotländskt lammkött som möjligt, säger Mats Pettersson.
Starkt varumärke
- Jag tror att gotländskt lammkött är lite godare. Lamm som gått på magra naturbeten blir lite självkryddat. Men det viktigaste är nog varumärket Gotland. Kunder i Stockholm betalar gärna lite mer eftersom de associerar Gotland med sin egen semester och nånting positivt.
Svårt med lammull
Den 24 maj blir det även invigning av Gotlands Ulltvätteri i gamla Vivungs rökeri i Vänge. Företaget har under en tid samlat in ull från gotländska ullproducenter och i de nya lokalerna ska man kunna tvätta 200 kilo ull per dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!