Hund fick avlivas efter ovanligt sjukdomsfall

En ovanlig bakteriesjukdom, som även kan smitta människor, har upptäckts hos flera hundar på Gotland. I somras insjuknade även en man allvarligt på Gotland i samma sjukdom.

Bilden är en genrebild. Leptospiros förekommer i princip i hela världen, även hos hundar i Sverige, men sjukdomen är ett större problem i länder med varmare klimat.

Bilden är en genrebild. Leptospiros förekommer i princip i hela världen, även hos hundar i Sverige, men sjukdomen är ett större problem i länder med varmare klimat.

Foto: Christine Olsson/TT

Gotland2020-01-05 11:22

Leptospiros är en ovanlig bakteriesjukdom som kan drabba många djurslag, däribland människan. I typiska fall av leptospiros hos hund ses slöhet, feber och kräkningar. Men sjukdomen kan ha alla möjliga olika symptom, förklarar länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

– En del blir lite sjuka, andra blir så pass sjuka att de inte kan räddas, säger hon.

Här kan du läsa mer om leptospiros.

På Gotland konstaterades minst fyra fall av sjukdomen under år 2019. I år finns det redan ett misstänkt fall. Agneta Karlsson Norström har varit i kontakt med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som förklarat att de inte kunnat se någon uppenbar ökning i landet. Men på Gotland är det ett faktum.

– Tidigare har det handlat om enskilda fall på Gotland. Förra året blev en hund så pass sjuk att den fick avlivas. De andra klarade sig, berättar hon.

Gnagare är en vanlig bärare av bakterierna. Hundar smittas vanligtvis via vatten där infekterade djur, såsom till exempel råttor eller hundar, kissat. Tidigare såg veterinärerna flest fall av leptospiros hos hundar som smittats utomlands men hundarna som drabbades i fjol var smittade i landet. 

I somras insjuknade även en man allvarligt på Gotland efter att ha blivit biten av en råtta.

– Det är första gången på 20 år som ett fall konstateras där en människa drabbats.

För att smittas krävs det att bakterierna kommer i kontakt med ett sår, eller annan hudskada. Bakterierna kan alltså inte ta sig in i våra kroppar så länge huden och slemhinnorna är hela.

Hundägare kan vaccinera sina djur mot sjukdomen, men det finns ingen allmän rekommendation gällande detta.

– Vaccinet är inte heltäckande eftersom det finns ett hundratal olika undergrupper, så du får diskutera med din veterinär om vaccin behövs för din hund.

Trots flertalet fall på Gotland uppmanar Agneta Karlsson Norström till lugn:

– Det är otroligt ovanligt att en människa drabbas och än så länge är det en ovanlig sjukdom bland hundar, så det är inget man ska gå runt och oroa sig för. 

Om du misstänker att din hund drabbats eller att den är sjuk är det viktigt att du tidigt söker vård och att du håller din hund isolerad från andra hundar. Och tänk på din handhygien efter att du till exempel torkat upp din hunds urin eller kräkning. 

– Veterinärerna är duktiga på att upptäcka sjukdomen, säger Agneta Karlsson Norström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!