"Hundar mer lönsamma än knark"
De små valparna tejpas så att de inte kan skälla eller gnälla, packas som sillar i små kylboxar och smugglas in i landet för att säljas dyrt på internet.Det här är en av de frågor som Djurskyddet Sverige försöker stoppa. Förbundet hade årsmöte på Gotland i helgen.
Hundpest, valpsjuka och parasitsjukdomar är andra smittor som kan föras in. Valparna säljs ovaccinerade och utan några handlingar.
Tikar i hönsburar
Framför allt är det chihuahua och mops som smugglas in på det här sättet. Båda raserna har blivit enormt populära, inte minst sedan kändisar som Paris Hilton och Britney Spears visat upp sig med de söta keldjuren. Den stora efterfrågan har gjort att uppfödare placerar mängder av tikar i små hönsburar och låter dem föda där. Sedan paketeras de och skickas till Sverige för att säljas till intet ont anande hussar och mattar.
- Smuggling av hundar är mer lönsamt än knark, säger Sven Stenson som berättar att priserna är lika höga som hos en svensk kennel. Minst 10 000 kronor kostar valpen.
Valjakten är en annan fråga där Djurskyddet kämpar tillsammans med de Skandinaviska kollegorna för att få bort.
- Både Island och Norge jagar säl, men där kan vi nog stoppa det. Japan blir svårare, där företag som Mitsubishi tjänar stora pengar på att döda valarna.
"Jakten är vedervärdig"
Det är själva jaktmetoden man vänder sig mot.
- Jakten är vedervärdig. De plågas i timmar innan de dör, säger han .
- På samma vis har valen det, timmarna innan den dör.
Djurskyddet stöder sig på forskning innan de agerar, men är de säkra på sin sak driver de på hårt för att få en ändring till stånd, för att förbjuda att djur plågas.
- Vår uppgift är inte att se om en djurart är utrotningshotad. Vi jobbar bara ur djurskyddssynpunkt.
Transporter av slaktdjur långa sträckor är en annan fråga de arbetat mycket med. Uppfödning av kyckling som på sex veckor ska växa och bli tre kilo tunga, tycker de också är gräsligt.
- Tv-programmet Farmen polisanmälde vi sedan ett får plågats till döds av okunniga skötare, säger Sven Stenson, som berättar att inspelningen flyttade utomlands efter det.
Luckor i lagen
Det gamla systemet att producera ägg med höns i bur är förbjudet enligt svensk lag. Det lever ännu kvar med hjälp av dispenser och hänvisning till och EU.
- De hittar luckor i lagen och kan på det här viset knäcka de nya äggfabrikanterna som låter sina höns gå fritt.
Det finns massor att göra. Nu satsar de på att utveckla verksamheten, värva fler medlemmar och synas utåt.
- Vi ska göra en bred satsning ute i skolorna för att öka kunskaperna om djurskyddet.
En annan fråga de driver är att öka katternas status genom att kräva lag på märkning av katter.
Och russen på Lojstahed?
- Ska man någon gång göra undantag så är det för dem, säger Sven Stenson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!