Hundraårig blomma stöttar barn

Vilken är Sveriges mest sålda blomma? Det är troligt att det är majblomman, som i år fyller 100 år.
I fjol såldes majblommor för 39 miljoner kronor i hela landet och här på Gotland för nästan 320 000 kronor.

Gotland2007-04-23 06:00
Årets försäljning startade den 17 april.
- Vi hoppas förstås på en ökad försäljning eftersom det är jubileumsår och därför satsar vi lite extra i år, säger Håkan Edlund, som är ordförande i Majblommeföreningen Norra Gotland och Visby.
Den extra satsningen ägde rum i tisdags vid en samling på biografen Röda Kvarn i Visby. Ett 60-tal skolbarn var där och Håkan Edlund informerade om Majblommans syfte och verksamhet.
Om alla gotlänningar köper en majblomma skulle det ge cirka 580 000 kronor och det är ett mål att sträva efter, tyckte han.
Där talade också Lena Celion, som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon sade i sitt tal att hon hoppas på att det går riktigt bra och att det blir en rekordförsäljning i år. Alla barn önskades lycka till med försäljningen.

Stöd till barn på Gotland
De flesta av oss har säkert sålt majblommor när vi gick i skolan. Det är skolbarn i åldern 9-12 år som säljer majblommor varje vår, veckorna före den första maj.
Nytt i år är att de får en liten grön väska att ha blommorna i och den får de behålla. Av det man får in får barnen själva tio procent. Sedan kan skolan eller klassen ansöka om bidrag till skolutflykter, inköp av utrustning till skolgården etcetera. Även enskilda barn kan få bidrag.
Det går också att ansöka om bidrag till att åka på lägerskola. Större delen av det insamlade beloppet går till Majblommans lokala föreningar på Gotland.
- I fjol delade vi totalt ut 270 000 kronor till stöd för barn på Gotland, berättar Barbro Thomsson, som är ledamot i styrelsen för Majblommeföreningen Visby och Norra Gotland.
En del av pengarna går också till Majblommans Riksförbund för hjälp till barn och ungdomar som har det besvärligt på grund av sjukdom, handikapp eller social situation samt till förbundets lägerskola på Galtarö.

Grundades av Beda Hallberg
Den första majblomman såldes 1907 och kostade då 10 öre. Initiativtagare till förstamajblomman (som den hette fram till 1998) var Beda Hallberg, som var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och vid 1900-talets början. Hon drevs av ett mycket starkt socialt engagemang och hon värnade särskilt om barn och ungdomar.
Från början och fram till 1955 var insamlingen avsedd för hjälp tuberkulossjuka barn. Därefter fokuserades på polio och diabetes. Hjälpinsatserna har sedan anpassats efter samhällets förändringar.

150 000 barn
Idén spred sig snabbt och snart fanns det majblommekommittéer på nästan varje ort i landet. I dag finns det 850 majblommeföreningar och fler än 150 000 barn deltar varje år i försäljningen.
På Gotland finns tre majblommeföreningar: Visby och Norra Gotland, Etelhem samt Södra Gotland. Eleverna i flertalet skolor deltar i försäljningen.

Utökat sortiment
Från början var den lilla majblomman av celluloid, sedan plast och numera av papper. Vart femte år görs den i blå färg.
Redan 1933 kom bilblomman, en större blomma att sätta på bilens front. Nu finns förutom den lilla blomman och bilblomman, blommor i en krans, en blomma i metall samt ett vykort med alla majblommor sedan 1907.
Årets blomma är blå, i samma kulör som den första blomman 1907. Den kostar 10 kronor. Varje år tar man också fram en särskild affisch och årets jubileumsaffisch är gjord av Lasse Åberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om