Hundratals sjömän kan bli uppsagda

Den statliga utredningen om ett internationellt skeppsregister riskerar att göra flera hundra gotländska sjömän arbetslösa.– Rederierna kommer att ta in utländsk lågprisbemanning, säger Christer Engström, Seko sjöfolks klubbordförande på Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-09-14 04:00
Av utkastet till uredningen om ett svenskt internationellt skeppsregister framgår att direktiven är att bemanningskostnaderna ska sänkas genom undantag i lagen om anställningsskydd (las), för att förbättra konkurrenskraften för svensk sjöfart.
"För att ett internationellt register ska innebära en omgående sänkning av bemanningskostanderna behöver reglerna i las ändras så att ett rederi har möjlighet att säga upp svenska sjömän till förmån för arbetskraft från lågkostnadsländer", står det bland annat i utkastet som bland andra fackliga företrädare fått se i förväg.

"Sämsta förslaget"
Enligt förslaget ska facken också få mindre att säga till om. Kollektivavtalet ska bara få reglera förhållanden för personer som har sin hemvist i Sverige.
- De här förslagen är det sämsta jag någonsin sett. Utredningen har helt gått på redareföreningens linje, de vill ha en lönedumpning, säger Christer Engström.
- Resultatet om man genomför det här blir att svenska sjömän blir av med jobben, och så tar bolagen in utländsk arbetskraft till låga löner i stället, till exempel från Kina eller Vietnam.

Låglönebesättningar
Enligt Seko sjöfolks beräkningar riskerar 9 000 av 12 000 svenskar med sjöinkomst att förlora sina jobb inom en femårsperiod, om politikerna klubbar igenom förslagen i den statliga utredningen.
Svensk arbetskraft kommer att ersättas med låglönebesättningar från Asien, menar facket.
- Alla våra medlemmar riskerar arbetslöshet om de här förslagen går igenom. Men det handlar inte bara om oss, sjöbefälens anställningar är också i fara, säger Christer Engström.
Merparten av dem som har sjöinkomst i Sverige jobbar på färjor. På Gotland har Seko sjöfolk 344 medlemmar. Därtill kommer ytterligare anställda inom sjösektorn som inte är anslutna till Seko, och utöver det finns det enbart på Destination Gotland över 200 sjöbefäl.
- Också sjöskolorna, som Sjölinjen på Gotland, kommer att drabbas. De kan inte utbilda folk till en arbetsmarknad som inte finns längre för svenska sjömän, säger Christer Engström.

Hoppas på skifte
Utredningen presenteras i sin helhet den 27 oktober. Men det hela kan stoppas om de rödgröna vinner regeringsmakten på söndag, menar Christer Engström.
- Först får vi se vad som händer i valet. De rödgröna har sagt att de inte stöder den här utredningen så jag hoppas på regeringsskifte.

Inga förslag än
Utredaren Jonas Bjelfvenstam, chef för Statens väg- och transportforskningsinstitut poängterar att utredningen är i ett analysskede.
- Det är inte klart ännu vilka förslag jag kommer att förorda i slutänden. Det här är en analys. Men samtidigt är ju syftet enligt utredningens direktiv att sänka bemanningskostnaderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om