Den gotländska barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har uppmärksammats för att de har kortast köer i landet – eller rättare sagt har de i princip inga köer alls. Men samtidigt är det många gotländska barn och ungdomar som söker till BUP.
– Att vi inte har några köer säger någonting om att vi har ett fungerande system. Vi har verkligen jobbat med hur vi kan minska på det som är slöseri med tid för de anställda. I relation till andra platser har vi lyckats väldigt väl. Jag är djupt imponerad av det arbete som min personal lägger ner, säger Maria ten Siethoff, enhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin.
Under 2018 var det totalt 993 personer mellan 11 och 17 år som hade kontakt med BUP. En siffra som varit relativt konstant och inte förändrats så mycket under de senaste åren.
– Jag skulle inte säga att barn och ungdomar mår sämre här än på många andra ställen. Men man behöver jämföra med ställen där det inte finns några köer, där alla tjänster är tillsatta och där rätt kompetens finns bland psykiatriläkarna. Så det är svårt att jämföra.
– Jämfört med andra BUP-mottagningar har vi ett större antal ungdomar som har besök hos oss. Men under åren har siffran på antalet besökande varit relativt jämn.
Vad är det som gör att barn och ungdomar mår dåligt?
– Generellt är det många barn och ungdomar som känner krav utifrån. Då kan det vara att man känner krav både från skolan och från till exempel sociala medier.