Hundratusentals höns ska inomhus

Duvorna på Gotland dör av den aggressiva formen av duvpest. Nu inför Jordbruksverket restriktioner över hela ön.Därmed måste alla fjäderfän och tamfåglar hållas inomhus.- Vi känner stor oro för det här.Det säger Ilse Hallgren i Alva.

Utegångsförbud. Jordbruksverket har infört restriktioner och fjäderfän får inte vara utomhus. Hönsuppfödaren Ilse Hallgren har tvingats ta in sina 8 900 Kravhöns på grund av risken att de kan smittas av newcastlesjukan, som kommer från duvpest. Foto: Magnus Ahlsten

Utegångsförbud. Jordbruksverket har infört restriktioner och fjäderfän får inte vara utomhus. Hönsuppfödaren Ilse Hallgren har tvingats ta in sina 8 900 Kravhöns på grund av risken att de kan smittas av newcastlesjukan, som kommer från duvpest. Foto: Magnus Ahlsten

Foto:

Gotland2010-10-29 04:00

Tillsammans med sin man Magnus Ahlsten äger och driver hon Gotlands största hönsuppfödning som är öns största äggproducent. Totalt har de nästan 100 000 höns, varav 8 900 av dem är så kallade frigående höns som går utomhus.
Sent i onsdags kväll beslutade Ilse och hennes man att sätta in hönsen i ett av stallarna i stället.
- Vi trodde nog att vi kanske inte skulle behöva det. Fast efter att ha pratat med länsveterinären på kvällen tog vi in hönsen, säger Ilse Hallgren.

Aggressiv form
För sent härom natten blev Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, klara med sina analyser. De visade att provtagningarna av duvorna som dött på Gotland, dött till följd av den aggressiva formen av duvpest, paramoxyvirus.
Smittar den andra fjäderfän och tamfåglar kan de i sin tur drabbas av den så kallade newcastlesjukan, som är mycket smittsam och där besättningar dör eller måste avlivas.
- Det är ett högpatogent virus. Därför har Jordbruksverket vidtagit de här åtgärderna. De stora hönsstallarna tror jag inte kommer att få några problem med att hålla sina fåglar inomhus. Det blir värre för hobbyuppfödarna. För de har inte alltid inhägnader, säger länsveterinär Agneta Karlsson-Norström.

Måste under tak
I och med att Jordbruksverket infört restriktioner på Gotland måste alla som har fjäderfän, hönsbesättningar, duvslag och andra fågeluppfödningar eller tamfåglar utomhus nu ha sina fåglar inomhus.
- De som i värsta fall drabbas hårdast är näringen, alltså äggproducenterna och uppfödarna. Vi från länsstyrelsens sida har redan informerat dem om vad som gäller. Alla har så vitt jag vet redan vidtagit åtgärder, säger Agneta Karlsson-Norström.
På Gotland finns ett 20-tal ägg- och kycklingproducenter. Tre av dem har så kallad Kravmärkning. Det vill säga att deras höns måste gå utomhus för att uppfylla kriterierna.
Av Ilse Hallgrens besättning är drygt 25 procent ekologisk. Hon säger att hon redan pratat med Krav om hon numera har dessa fåglar inomhus.
- Så här års kunde de ha varit ute längre. Annars brukar vi ha dem inne under vintern. Det vi är mest oroliga för är om en smittad duva eller annan fågel skulle komma in i något av stallarnas luftintag. Då skulle vi kunna få innan smittan till hönsen.
- Vi som jobbar här är extra försiktiga nu också. Vi är försiktiga i vanliga fall, med dubbla klädombyten och skyddskläder, men nu släpper vi inte in någon utomstående till hönsen.

Krav förstår
Från Kravs sida säger man att man har förståelse för att Ilse Hallgren och hennes kollegor på Gotland måste hålla Krav-hönsen inomhus och att de vidtagit precis de åtgärder de ska.
- Hönsuppfödarna måste rätta sig efter sådana här påbud. Det innebär inte att deras produkter bil av med Krav-märkningen, säger Kristin Cooper, pressansvarig hos Krav.

Alla fjäderfän måste hållas inne. Det gäller inte bara höns utan även exempelvis ankor.
Vilda fåglar, som fasaner, rapphöns och sjöfåglar kan också drabbas av newcastlesjukan.
Newcastlesjukan är inte smittsam på människor. Det är inte heller farligt att äta ägg.
Källa: Jordbruksverket, länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om