Hur farlig är barns övervikt?
I går bjöd kommunen in personal inom skola och vård till ett seminarium om övervikt och fetma hos unga. På seminariet föreläste Claude Marcus som är professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset om betydelsen av bra matvanor och om ohälsan som följer med kraftig övervikt.
Frågan ställde Claude Marcus som är professor och överläkare vid Rikscentrum för överviktiga barn vid Karolinska Universitetssjukhuset när han inledde föreläsningen om övervikt och fetma bland barn.
På plats på föresläsningen som kommunens folkhälsoteam arrangerat fanns 150 personer anställda inom skola, fritidsverksamhet och sjukvård på ön och föreläsningslokalen var fullsatt.
Det största ansvaret för att hjälpa barn till en sund kosthållning ligger hos anställda inom stat och kommun som arbetar med barn anser Claude Marcus.
- Proffsen inom skola, fritids och dagis har en viktig uppgift i att sätta normen för vad som är rimligt och sunt att äta, sa Claude Marcus.
Övervikten har ökat
Nära 2,8 miljoner människor i Sverige beräknas vara överviktiga och svenska barns övervikt har ökat markant de senaste 15 åren. I dag är två av tio barn överviktiga.
Det i kombination med minskad fysisk aktivitet gör att övervikten är på väg att bli ett folkhälsoproblem i Sverige för vuxna såväl som för barn.
I första hand koncentrerade sig Claude Marcus på att beskriva konsekvenserna av mycket kraftig övervikt hos barn, och gav exempel på ungdomar som inte fick möjlighet till ett värdigt liv pågrund av sin kraftiga fetma.
Att överviktiga ungdomar och barn ofta blir utstötta och utvecklar ett asocialt beteende var ett annat problem han tog upp. Och för att kunna hjälpa barn och unga med övervikt är det viktigt att sätta in åtgärder tidigt påpekade han och riktade sig till de samlade representanterna som jobbar med barn och deras hälsa.
- Barnfetma går inte över, det är något vi måste göra något åt. Att det skulle gå över av sig självt är en gammal missförståelse! sa Claude Marcus.
Övervikt leder till sjukdom
Kraftig fetma leder hos vuxna och hos barn till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och en förkortad livslängd. Det är de unga som förkortar sin livslängd mest och de riskerar att utveckla den typ av diabetes som tidigare bara äldre drabbades av. Även könshormonerna rubbas och risken för att utveckla cancer ökar för unga som är mycket överviktiga.
Den psykiska ohälsan bland unga överviktiga var ytterligare en aspekt Claude Marcus tog upp. Självmord är i bland en utväg och exempel från en engelsk studie där barn fått beskriva siluettfigurer visar att en rund figur inte möter samma respekt bland barn som en smal.
Orsaken till övervikt
Orsaken till att vissa barn går upp i vikt och andra inte gör det anser Claude Marcus vara en blandning av miljö och arv. Vilka genetiska anlag olika personer har spelar stor roll när det gäller att gå upp i vikt, och här är rätt kost och motion avgörande för att hålla vikten under kontroll.
- Det är helt enkelt orättvist, vi har olika genetiska förutsättningar. Vi måste vara ödmjuka inför genetiken.
Vad det gäller miljön har samhället förändrats och med det kostvanorna.
En anledning till viktökning bland barn tror Claude Marcus är den sönderslagna måltidsordningen.
En undersökning gjord av Coop visar att en barnfamilj i genomsnitt lägger 15 minuter per dag på matlagning. Livsmedelsaffärers ökade öppethållande är en medverkande orsak till viktökning bland unga han mött.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!