Hur hög kan Almedalsveckan bli?

Gotland2016-06-29 00:01
Almedalsveckan är fantastisk och växer för varje år som går. Det är ett hitresande universitet med väldigt många fina föreläsningar och seminarier som vi här på ön har möjlighet att delta i, möjlighet till meningsutbyte, kunskap och att knyta nya kontakter.
Under många år har en stående fråga varit hur stort kan Almedalen bli. Finns det en gräns för när det blir för stort?
I år ställs dock frågan: Hur högt kan Almedalen bli? I år reses ett tält i S:t Pers ruin som är två våningar högt och mer eller mindre döljer ruinen. Och fler tvåvåningstält är på gång plus alla de småtält som brukar stå utmed gatustråken. Är detta den framtida utvecklingen av Almedalsveckan att vi draperar staden med plasttält så att det inte längre går att uppleva Världsarvet? Varför ska då denna politikervecka ligga innanför ringmuren om det ändå inte går att se stadens charm och skönhet? Var finns de som normalt arbetar för att skydda Världsarvet? Är det bara pengarna som får styra när det fattas beslut om vad som ska tillåtas? Att ruinerna tar stryk behövs det ingen fantasi för att förstå när dessa tältkonstruktioner sätts upp och publiktrycket pressar på.
Dags att ta ett samlat grepp om hur stadens ska användas och nyttjas under denna vecka.
Tillsätt ett skönhetsråd som kan ge direktiv och riktlinjer så att Almedalsveckan kan bli en skönhetsupplevelse för alla som deltar och för stadens invånare. Argument som används i detta sammanhang är att "det är ju bara en vecka det handlar om". Det är inte sant. Nu tar det minst två veckor att iordningställa dessa lite större skapelser som sen används under själva Almedalsveckan. Därtill kommer ytterligare ett antal dagar för nedmontering. Totalt blir det 3-4 veckor som detta påverkar staden och upplevelse av staden.
Hur ska vi befria staden från åtminstone en del av tälten och framförallt att det inte byggs på höjden?
En idé nu när planerna på ett bryggeri i hamnen har lagts är att skapa en hallbyggnad i hamnområdet som kan vara månganvändbar på olika sätt och över årstiden. Sommartid användas den för olika event. Resterande tid av året används den för tillfälliga aktiviteter alternativt hamnverksamhet.
Med dessa funderingar och framförallt med tanken på att tillsätta ett skönhetsråd ser jag framemot en konstruktiv debatt om hur vårt Världsarv och vår vackra stad ska kunna förvaltas på bästa sätt så att så många som möjligt kan få uppleva dess skönhet även under en politikervecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om