"Hur kan vattnet offras för 60 jobb?"
Kommunens inhyrda konsult är starkt kritisk till ett nytt kalkbrott på norra Gotland. Då säger tekniska nämnden ja till ny täkt i området. - Jag är chockad över att man bara struntar i underlaget, säger Sofia Bothorp i Föreningen bevara Ojnareskogen.- Jag förstår att det kan tyckas märkligt, säger nämndordföranden Kjell Skalberg.
Nej. Sofia Bothorp i Föreningen bevara Ojnareskogen är starkt kritisk till att tekniska nämnden säger ja till ett nytt brott på norra Gotland. foto: krister nordin/arkiv
Foto: Krister Nordin
Oberoende konsult
I grunden finns en rapport framtagen av Håkan Djurberg, som av Gotlands kommun tagits in som oberoende konsult.
I sin rapport är Djurberg starkt kritisk till nya brott i området, då man inte kan säkra varken vattenkvalitet eller vattenmängd i Ojnareträsk och Bästeträsk. Då framför allt Bästeträsk är tänkt som vattentäkt för hela norra Gotland, är riskerna för stora, menar rapporten som avslutas med följande konstaterande:
"Beträffande Nordkalks planerade täktverksamhet finns det ur kommunal vattenförsörjningssynpunkt inget positivt med det planerade brottet."
Denna rapport går alltså tekniska nämnden nu emot.
- Jag förstår att det kan tyckas märkligt, medger tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg (c).
Modifierad ansökan
Tekniska nämnden sade i ett tidigare skede nej till nytt kalkbrott.
Sedan dess har Nordkalk modifierat sin ansökan, bland annat har man minskat djupet på det planerade brottet från nio meter under havsnivån, till en meter över havsnivån.
Dock skriver man i ansökan att man har för avsikt att vid ett senare tillfälle ansöka om fortsatt brytning till ett djup på ytterligare tio meter, alltså ursprungliga nio meter under havsnivån.
Viss risk
- Helt riskfritt får man det aldrig, en viss risk för vattnet är ofrånkomligt. Men det var inte ett ensidigt ja - vi hade en hel del förbehåll, bland annat vad gäller återställandet, försvarar Kjell Skalberg beslutet, och han påpekar att nämndens slutgiltiga beslutstext är klar först i morgon fredag, och innan dess vill han inte gå in på detaljerna i densamma eller exakt hur diskussionerna gått.
Sammanbakade åsikter
Tekniska nämndens svar ska nu vägas in i kommunstyrelsens åsikt i fallet, och remissvaret som ska vidare till miljödomstolen ska utgöras av kommunstyrelsens och tekniska nämndens sammanbakade åsikter.
Miljö- och hälsoskyddsnämndens nej går dock direkt till miljödomstolen, som ska ta upp fallet i oktober.
- Det kan inte finnas en möjlighet att man i ett sådant svar inte väger in vattenfrågan. Eva Nypelius har sagt att vattnet ska gå före jobben i den här frågan - så hur kan man offra vattnet på hela norra Gotland för 60 jobb? säger Sofia Bothorp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!