Hur klarar vi oss en vecka utan matleveranser?

Ett projekt som startar under året ska ta reda på hur samhället klarar sig en vecka utan matleveranser.

Foto:

Gotland2014-01-15 14:16

Tanken med projektet är att se hur det konsumenterna klarar sig en vecka utan matleveranser, och med sitt läge i Östersjön kommer Gotland att bli pilotexempel. Det är Livsmedelsverket tillsammans med försvaret, Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), Region Gotland samt Länsstyrelsen i Gotlands län som står bakom projektet.

- Diskussionen med Livsmedelsverket inleddes i våras, och de tyckte Gotland skulle passa väldigt bra som exempel då vi är väldigt beroende av färjan för att få hit livsmedel och andra förnödenheter. Projektet blev beviljat alldeles nyligen, och nu hoppas vi kunna ha en workshop innan sommaren som en start för projektet, säger Christer Stoltz, beredskapschef på Region Gotland.

Han tycker det ska bli intressant att se vad projektet ger, och tror att Region Gotland kan dra en del lärdomar av resultatet av undersökningen.

- Givetvis är det så att vi säkert kommer kunna lära oss en del av det här. I mina ögon handlar det inte uteslutande om livsmedel, utan även om exempelvis läkemedel och drivmedel. Att man överlever en vecka utan leveranser råder det ingen tvekan om, men kanske får man ändra sina vanor för att få det att gå ihop, säger Christer Stoltz.

Han berättar att Region Gotlands egna reserver för vård, skola och omsorg räcker i tre dagar med fullvärdiga måltider, och i upp till en vecka kan man ordna fram mat, men då utan frukt och grönt.

- Det här med leveranser är ett känsligt system, och det märks snabbt i hyllorna i affärerna när leveranser inte kan komma fram. Det märkte vi exempelvis när färjan gick på grund i Oskarshamn nyligen, säger Christer Stoltz.

Projektet kommer att pågå under två år, och resultatet kommer troligtvis att presenteras i en rapport där man beskriver processen.

- Jag tror att även kommuner på fastlandet kommer titta på resultaten av det här projektet och kunna dra en del lärdomar, säger Christer Stoltz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om