Hur låg arbetslöshet tål Gotland? "Inte där än"

Öns arbetslöshet ligger kvar på låga nivåer och allt färre utlandsfödda står utanför arbetsmarknaden. Men kan arbetslöshetssiffrorna bli för låga? "Finns en risk", säger Arbetsförmedlingens chef.

"Man kan ju tänka sig att det bästa vore om alla hade jobb och arbetslösheten låg på noll procent. Riktigt så enkelt är det inte", säger Tina Ersson.

"Man kan ju tänka sig att det bästa vore om alla hade jobb och arbetslösheten låg på noll procent. Riktigt så enkelt är det inte", säger Tina Ersson.

Foto: Anna Ekeroth/TT

Gotland2022-02-12 08:10

I januari uppmättes arbetslösheten på ön till 5,6 procent. Det är en minskning på 1,8 procentenheter jämfört med samma månad i fjol. Utvecklingen ser snarlik ut i stora delar av landet, men Gotland är faktiskt det län med högst nedgång under tidsperioden.

– Det ser ljust ut och det kan bli ännu ljusare framåt nu när restriktionerna släpper och efterfrågan på personal ökar i flera branscher, säger Tina Ersson, arbetsförmedlingschef på Gotland.

Andelen utlandsfödda personer utan arbete sjunker dessutom under samma mätperiod – från 21,4 procent till 16,4 procent, vilket motsvarar 127 individer.

Därmed har Gotland den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan 2018, även om gruppen fortsatt är överrepresenterad i statistiken.

– Det finns flera förklaringar till minskningen. Dels är det långt färre nu som anländer och kommer till etableringsuppdraget. Dels handlar det om att vi har haft ett brett utbud av insatser i samarbete med flera arbetsgivare och aktörer som lett till att många börjat arbeta eller studera. Det har fungerat bra, även om det fortfarande finns individer som behöver komma vidare i sin etablering på arbetsmarknaden, säger Tina Ersson.

Ett av samarbetena hon pekar på är det med Region Gotland, som förra året drog igång ett projekt för att hjälpa unga som omfattas av gymnasielagen.

Även arbetslösheten bland unga i åldrarna 18-24 minskar på Gotland. För stunden ligger den på 8,9 procent. Bara i Gävleborg och Jämtland är skillnaden jämfört med fjolåret större.

Summa summarum: Det går bra nu.

Men kan det gå för bra? Frågan inte så dum som den i förstone låter.

– Man kan ju tänka sig att det bästa vore om alla hade jobb och arbetslösheten låg på noll procent. Riktigt så enkelt är det inte. Det kan finnas risker om arbetslösheten blir så låg att det leder till brist på kompetens och försvårar omställning. Vi är inte där än på Gotland med våra 5,6 procent, men säg att vi går ner på 2-3 procent. Då är vi i ett helt annat läge, säger Tina Ersson.

I vilka branscher blir det störst rekryteringsproblem?

– Vård och omsorg är ständigt stående på den listan. Besöksnäringen finns med också. Där vi kanske ser en farhåga framåt är IT. Digitaliseringen, och elektrifieringen, av samhället ställer nya krav på arbetsmarknaden, säger Tina Ersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!