Försvarsdirektören: ”Gotland har god beredskap”

Kravet är att Gotland ska reda sig i 90 dagar utan hjälp från fastlandet. Ett krav som det aktivt arbetas för att uppnå, sedan pandemin tydliggjort ett behov av beredskapslager.

Alf Söderman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen menar att boende på Gotland är väl rustade.

Alf Söderman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen menar att boende på Gotland är väl rustade.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2024-01-20 08:00

Den senaste tiden har tonläget kring ett eventuellt krig i Sverige höjts, efter civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlins (M) uttalande på Folk och försvar. MSB såg kort efter utspelet signaler på hamstrande bland befolkningen, likt den som syntes i början av pandemin, då butikshyllorna med toalettpapper ekade tomma.

– I sak innebär det inget nytt. Redan 2017 ansåg vi att ett anfall mot Sverige inte kunde uteslutas, vilket sedan gällt och gäller ännu, skriver Alf Söderman, Försvarsdirektör på Länsstyrelsen, i ett mejl.

Han menar att uttalandet om att det kan bli krig i Sverige betyder samma sak, men att det är mer drastiskt och tydligt uttryckt. För länsstyrelsens del har arbetet med att bygga upp en beredskap pågått sedan långt tillbaka. 

– När det gäller mediciner och utrustning är läget bättre i dag än innan pandemin. Den tydliggjorde behov av lagring av medicin och utrustning, men det betyder inte att allt är klart utan arbete pågår ständigt för att förbättra läget. Generellt har Gotland en god livsmedelsberedskap, även om vi blir avskurna från fastlandet, men kosthållningen kan bli lite spartansk jämfört med vad vi är vana med.

Gotlands läge innebär utmaningar. Däremot så innebär också ö-läget att befolkningen på Gotland redan är medvetna om den särskilda utsattheten. Därför tror Alf Söderman att boende på Gotland i grunden är bättre rustade än de som bor i större städer.

Hur länge skulle Gotland härda ut utan transporter från fastlandet? 

– Det är en svår fråga för svaret beror på en hel del olika faktorer, som när på året det sker och vad det innebär att härda ut. Är det att överleva så klarar vi oss ganska länge, medan om det är att leva rimligt så är det kortare. Vi har krav på oss att klara 90 dagar.

Finns det möjlighet för Gotland att vara självförsörjande när det kommer till livsmedel och el? 

– Utifrån kravet på 90 dagar, ja, det är möjligt och vi arbetar mot det. Vi arbetar även i ett längre perspektiv för att bli så självförsörjande som möjligt, men sannolikt går det inte helt utan transporter eller kontakt med fastlandet om vi ska ha en rimlig levnadsstandard. 

undefined
Alf Söderman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen menar att boende på Gotland är väl rustade.

I dagsläget finns det beredskapslager med mat på Gotland,  men Region Gotlands beredskapschef, Rikard von Zweigbergk, förtydligar att det krävs ytterligare insatser. 

– I Region Gotlands måltidsverksamhet finns det ett grundläggande lager, men vi har ett stort arbete framför oss.  

Han tillägger:

– I ett längre perspektiv behövs ett samarbete med livsmedelsindustrin, både vad det gäller dagligvaruhandel och producenter. Det är på gång, men det finns fortfarande mer att göra.

Han delar bilden som Alf Söderman har om civilförsvarsministerns uttalande.

– Det som sas under Folk och försvar är inga större nyheter, jag upplever inte detta som något nytt utan vi har jobbat med det sedan 2018, men det finns fortfarande jättemycket att göra, säger han.

Region Gotland har ett mat och medicinlager att tillgå om krisen skulle infinna sig på ön. Vad det gäller det sistnämnda finns det resurser för en dryg månad.

– Vi har läkemedel inom vissa områden för att klara oss en månad, men vilka områden det handlar om vill jag inte gå in på. Sedan är lager alltid lager och de är inte heltäckande. 

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har i början på året lämnat ett förslag till regeringen. Förslaget innebär bland annat en aktörsgemensam samverkan för apoteksmarknaden och upprättandet av beredskapsapotek. Förslaget skulle innebära två såna apotek på Gotland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!