Enligt Destination Gotlands uppgifter var antalet besökare förra veckan 76 300. Normalt sett brukar det vara någon dag i mitten av vecka 29 som det är mest folk på ön. Den här sommaren var det alltså en dag under förra veckan fler människor på Gotland samtidigt än någonsin tidigare i historien.
På måndagen vädjade Region Gotland och Länsstyrelsen om att alla måste visa hänsyn eftersom många helt struntar i de restriktioner som finns, med ökad trängsel och risk för smittspridning som följd.
I sociala medier har turismen varit en vattendelare. Många gläds över att folk vill komma till Gotland. Andra tycker att besökarna tar för mycket plats, på mer än ett sätt. Därför har GT undersökt hur det har gått för ön att ta emot alla dessa människor.
– Vi var väl förberedda inför sommaren och tycker att vi vet hur vi ska hantera det, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands Förenade Besöksnäring.
Hon betonar att Gotland är beroende av sin besöksnäring.
– Vi lever på att det kommer hit besökare. Sen jobbar vi aktivt för att sprida ut dem över året, det är vår viktigaste uppgift. Vi måste vara bra på att berätta det för besökare, att det finns saker att göra här utöver vecka 29, säger hon.
Just nu är det fullbelagt på många hotell, restauranger och besöksanläggningar. Förutom att sprida ut turisterna över året, tycker Frida Ganshed det är viktigt att de sprids ut över ön. Där anser hon att ansvaret ligger på besökarna.
– När det kommer till trängseln finns det gott om yta. Det finns många stränder som inte är fulla, så det handlar om att vidga sina vyer lite.
Hon är medveten om att det även är en fråga om resurser och kapacitet. Isak Malm är chef för teknikförvaltningens gata- och parkavdelning på Region Gotland. Han berättar om den höga belastningen:
– Jag kan inte säga var den kritiska gränsen går. Men vi ser att delar av våra verksamheter blir satta på prov nu. Det finns vissa områden på ön som går med maxkapacitet, säger han.
Isak Malm säger att vattensituationen är den största utmaningen. På måndagen varnade regionen om att vattnet är på väg att ta slut på Östergarnslandet. Men Isak Malm har också reagerat på den enorma ökningen av mängden sopor – över hela ön.
– Trots att vi har ökat kapaciteten har vi problem med att det är så stora volymer sopor. När vi åker runt för att tömma papperskorgar hinner vi inte komma varvet runt innan det flödar över igen, säger han.
Kanske är det inte konstigt att många blir upprörda när delar av samhället blir lidande som en konsekvens av den rekordhöga turismen. Men i många fall är det en fråga om anpassning, säger Isak Malm.
– Det är i slutändan en resursfråga, för det är klart man kan ta hand om det.
Isak Malm menar att om man kan komma till rätta med de krisande områdena är det fantastiskt att så många vill komma till Gotland. Det är tack vare det som näringslivet äntligen fått en chans att återhämta sig, förklarar han.
– Vi ska vara stolta över den här ön och vad vi har att erbjuda.
Isak Malm uttrycker sig hoppfullt och menar att problemet inte är besökarna, utan att man inte hittat de rätta lösningarna på problemen än.
Har Gotland kapacitet nog att ta emot så här mycket folk då?
– Jag tror vi kommer kunna ta emot ännu fler. Vi måste hitta en hållbar utveckling, tillsammans, säger han.