Hur ska de som blir kvar orka?

Bort med var sjätte distriktsköterska och över hälften av undersköterskorna. Kortare öppethållande vid jourcentralen på helger. Sommarstängt på Klintehamns vårdcentral. Höjd avgift för besök hos distriktsläkare och distriktsköterska. Hyrläkare som klarar av 1,5 ordinarie läkares arbete och avgiftsbelagd egenvård inom hemsjukvården.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2007-09-12 04:00
Primärvården på Gotland hör till de billigare i landet. Ändå föreslås besparingar vid öns vårdcentraler.
Primärvårdskonsult Hans Andersson från Ledningsbolaget AB, dit också förre sjukvårdsdirektören på Gotland Jan-Olof Henriksson är knuten som konsult, har tagit fram ett förslag med ändrat arbetssätt på öns vårdscentraler och med hemsjukvård som bara omfattar hälso- och sjukvård.
I går informerade han distriktssköterskorna Nina Allheim och Annelie Frändestrand och övrig personal på vårdcentralen Visby norr om besparingsförslaget på åtta miljoner kronor.
- Slutenvården på Gotland är dyr men primärvården på ön är, i jämförelse med övriga landet, billig. I det perspektivet verkar det konstigt att göra besparingar på primärvården. Förslaget betyder att det blir svårare och kostsammare för patienterna att få vård och för den som får vård så blir det dyrare, säger Nina Allheim och Annelie Frändestrand unisont.
De fortsätter:
- För personalen handlar det om jobb. Vem får gå? Jag eller du? Och hur ska de som blir kvar orka? För 20 år sedan var man stolt över att vara distriktsköterska. Så känns det inte i dag. Totalt ger förslaget åtta färre distriktsköterskor, en minskning från 50 till 42, och 15 färre undersköterskor, en minskning från drygt 25 till knappt 11.

Mer telefon
Besparingsförslaget innebär ett förändrat arbetssätt vid vårdcentralerna och ett delvis förändrat arbetsinnehåll i hemsjukvården.
Läkare och distriktssköterskor föreslås arbeta i team mot läkarlistade patienter. Tid är pengar som kan sparas och mycket kan, enligt konsultens förslag, klaras av per telefon.

Ofunktionellt
- Sjukvården är ingen fabrik. Vi arbetar med människor och att möta människor måste få ta tid. Alla så kallade onödiga arbetsuppgifter ska bort, men vi har inte fått veta vad vi gör som är onödigt. Det är svårt att se vad som kan tas bort i vår arbetsvardag för att vi ska bli effektivare. Vi motsätter oss inte en översyn, men att komma med besparingsåtgärder utan konkreta förslag, det fungerar det inte, säger Nina Allheim och Annelie Frändestrand.
Med blandade känslor har de och deras arbetskamrater tagit emot informationen om väntande besparingar.
Frågan är om det lönar sig att ta bort distriktsköterskor och undersköterskor vid vårdcentralerna och halvera helgjourens arbetstid i primärvården till fyra timmar på lördagar, söndagar och helger, i stället för som nu åtta timmar.

Inte förebyggande
- Förslaget innebär att det blir svårare för patienterna att nå en jourläkare på helgerna, med risk att öka belastningen på sjukhusets akutavdelning. Och om en patient på grund av sjukdom inte klarar en så kallad egenvårdsuppgift, som att dra på stödstrumpor eller ta insulin, krävs en biståndsansökan och patienten får betala för hjälpen genom hemtjänsten.
- Gotlänningarna blir allt äldre och därmed sjukare. Var finns det förebyggande arbetet inom primärvården i besparingsförslaget? undrar distriktsköterskorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!