Hur ska vården se ut i framtiden?

Vårdbehoven ökar. Befolkningen blir allt äldre och välfärdssjukdomarna vanligare. Ny teknik och kompetent personal ger förvisso bättre möjligheter, men kostar också???och pengar finns det allt mindre av.
Balansgången mellan behov och resurser måste fastställas. I går började kommunfullmäktige staka ut vägen dit.

Gotland2004-12-14 06:00
Budgeten för Gotlands vård och omsorg är i nästan densamma 2003-2005, trots kostnadsökningar för exempelvis löner och ny teknik. Alltså måste vården bibehållas, helst utökas, utan att det kostar mer. Och det samtidigt som vårdbehoven ökar...
En expertledd utredning kring hur detta ska genomföras på Gotland pågår. Det är dock de folkvalda som i slutändan ska göra vägvalen. I går fick kommunfullmäktige dels höra expertisens tankar, dels ställa de frågor de behöver få svar på för att kunna fatta beslut.
Ö-läget ger svårigheter och möjligheter, konstaterades inledningsvis. Å ena sidan är vårdorganisationen liten och ansvaret väl samlat. Å andra sidan krävs hög beredskap och kostsam kompetens, samtidigt som det ibland är svårt att rekrytera och vikarier ofta kräver höga löner och förmåner. Gotland får i dag drygt 100 miljoner kronor i utjämningsbidrag. Inget av dem tar hänsyn till ?ö-faktorn?.
Hälso- och sjukvårdstrateg Katarina Michanek påpekade att den ökande klyftan mellan behov och resurser har positiva orsaker, som bättre teknik, läkemedel, diagnosmetoder och behandlingar.
? Men det kostar. Vad vi måste komma fram till är inte bara att utveckla nya metoder, utan även våga ifrågasätta gamla metoder.
Välfärdssjukdomarna breder ut sig, vi blir allt äldre och i mångt och mycket friskare och aktivare, men också allt sjukare de sista åren.
??Vi ser allt oftare flera funktionshinder och diagnoser bland de äldre. Och allt fler vill få vård i hemmet, sade verksamhetsstrateg Eva Sellberg och påpekade att förebyggande hälsovård med samordnade och mer medvetna satsningar på motion, kost, alkoholmissbruk, livsstil och sociala nätverk är ett absolut måste.

Samverkan
Att skära ner mer på personalsidan går dock inte, konstaterades det. I det sammanhanget och i övrigt lyftes ordet samverkan åtskilliga gånger. Samverkan mellan kollegor, avdelningar och verksamheter. Många fullmäktigeledamöter undrade om exempelvis psykologer, naprapater och alternativa vårdformer kommer att få mer plats i framtidens sjukvård. Andra frågor kretsade kring möjligheten att utnyttja spetskompetens i fler landsting än Stockholm, om Gotland kan kompetensprofilera sig och om lasarettet kan sälja operationsplatser.
Och hur minskar man vårdköerna? Ska någon åldersgrupp prioriteras? Kan lasarettet ha en vårdcentral?
Hur vill gotlänningarna fördela specialistvården mellan fastlandet och Gotland?
De totalt över hundra frågor som skrevs ner ska besvaras i den fortsatta framtidsutredningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!